Info
ZABAVAAKTUELNO
globaltel

vesti

Blanuša oslobođen optužbi da je oteo Miloševića


Nekadašnji upravnik Okružnog zatvora u Beogradu Dragiša Blanuša oslobođen je optužbi Mire Marković da je oteo njenog supruga Slobodana Miloševića.


Viši sud u Beogradu oslobodio je danas nekadašnjeg upravnika Okružnog zatvora u Beogradu Dragišu Blanišu optužbi Mire Marković da je oteo njenog supruga Slobodana Miloševića, s tim da njegova porodica ima pravo žalbe na ovu presudu.

Po optužnici, Blanuša je navodno dozvolio 28. juna 2001. da NN lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala, gde je urmo 11. marta 2006. godine. Istom presudom Blanuša je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da je neovlašćeno objavio knjigu "Čuvao sam Miloševića", koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića pred njegovo izručenje Hagu.

Sud je zbog zastarelosti odbio protiv Blanuše optužbu za nevlašćeno objaljivanje Miliševićevih fotografija slikanih u pritvoru. Presuda je izrečena na optužnicu, koju su preko punomoćnika u svojstvu oštećenih i kao tužilaca još 2005. protiv Blanuše podneli Milošević i njegova supruga Mira Marković, a pošto je tužilaštvo odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv Blanuše. 

Milošević je u međuvremenu umro u pritvoru Haškog tribunala, a Markovićeva je više od 10 godina van Srbije. U Rusiji je dobila politički azil. Ona ima pravo da uloži žalbu na ovu presudu. 

Komentari • 0


povezane vesti