AKTUELNO

Učenice su se plašile da ranije prijave slučaj, a zaštitnik građana traži da direktori dve škole dobiju otkaze.

Zaštitnik građana saopštio je da je potrebno da školski odbori Medicinske i Prehrambeno-ugostiteljske škole u Čačku razreše dužnosti direktore tih ustanova.

Medicinska škola i Prehrambeno-ugostiteljska škola u Čačku, Gradska uprava grada Čačka i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nisu preduzeli mere iz svojih nadležnosti radi zaštite više učenika koji su prijavili direktno i indirektno seksualno zlostavljanje, zloupotrebu i uznemiravanje od strane nastavnika A. A, kao i radi utvrđivanja odgovornosti i sankcionisanja prijavljenog nastavnika za povredu zabrane zlostavljanja i seksualne zloupotrebe.

Postupak je pokrenut po sopstvenoj inicijativi, na osnovu saznanja da su učenici Medicinske škole i Prehrambeno-ugostiteljske škole u Čačku prijavili seksualno zlostavljanje od strane nastavnika sociologije, koji je zaposlen u obe škole.

Dve učenice Medicinske škole prijavile su 12. aprila prošle godine razrednoj starešini B. B. da su prethodnog dana doživele seksualno zlostavljanje, uznemiravanje i zloupotrebu od nastavnika. Na sastanku odeljenske zajednice održanom istog dana još četiri učenice su prijavile da su, takođe, doživele iste ili slične oblike seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja i zloupotrebe od istog nastavnika.

Nama je ovo prevršilo i svi smo došli da prijavimo nastavnika. On se samozadovoljava na času, komentariše grudi devojčica. Nastavnik izabere učenicu koja sedi u prvoj klupi, on sedi za katedrom, a onda je gleda u oči i neprimereno se meškolji i klati na svojoj stolici gore-dole. Govori učenici da pomeri dole majcu. Dok sam sedela u prvoj klupi, nastavnik A. A. nepristojno me je gledao u oči i klatiio se na stolici gore-dole. Pitao je: "Je l’ ti lepo, jesi li topla, osećaš li da se otvaraš" i slično.
Na poslednjem času kod profesora doživela sam veoma neprijatnu situaciju. Rekao je drugaricama da me sačekaju napolju i da mora sa mnom da razgovara. Profesor je počeo da pravi čudne pokrete na stolici, govoreći mi "Osećaš li?" Rekao mi je: "Raširi noge, malo se ti pokreni", na šta sam odgovorila: "Molim?" i krenula sam da ustajem. Kad sam pošla da izađem iz učionice, profesor je dobacio: "Ne treba tebi psihoterapeut, dovoljno si ti jaka, potreban ti je orgazam, želeo sam da doživiš orgazam! Da li si ga osetila?".
On je rekao da sačekamo da svi izađu i da sednemo u klupu ispred njega. Rekao joj je da ispruži ruke, u tom trenutku je svoje srednje prste stavio na njene dlanove, na sredinu dlanova. Počeo je da pravi razne grimase i nije mogao mirno da sedi na stolici, već se stalno pomerao i kao da je drhtao u mestu, pa opet sve ponovo. Više puta joj je rekao da ga gleda pravo u oči i da se smeje. Kad smo krenule da izlazimo iz učionice, on se nasmejao i rekao joj: "Reci dečku da te više zadovoljava i da obrati pažnju na tvoje potrebe, ja sam sada sve sredio i reci da pazi za dalje".

Učenici su pedagogu ukazali da to traje više godina, ali se do sada nisu osnažili da ovo prijave i da se plaše zbog mogućih posledica.

I. P.

#Profesor

#Seksualno zlostavljanje

#Silovanje

#Čačak

#škola

'