AKTUELNO

Osumnjičeni za krađu zadataka iz matematike Igor S. iskoristio je svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu, pa se juče na saslušanju branio ćutanjem.

Radnik štamparije Politika a.d. Igor S., koji je ukrao primerak testa za polaganje prijemnog ispita iz matematike, juče se na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu branio ćutanjem, nakon čega mu je Viši sud u Beogradu odredio pritvor do 30 dana!

Prema nezvaničnim saznanjima, a od dobro obaveštenog izvora iz istrage, sumnja se da je Igor S., i pored tolikih mera obezbeđenja u štampariji u kojoj su se testovi štampali, uspeo da odradi sve.

- Čovek je napravio diverziju, isključio je struju, što je, naravno, samo po sebi zaustavilo rad mašina. Iskoristio je sve to i uspeo da test stavi u gaće, potom da ode u WC. U toaletu je primerak slikao, pa ga je uništio i bacio u WC šolju. On se potom vratio na radno mesto kao da se ništa nije desilo - otkriva izvor.

Osumnjičeni za krađu testova Igor S. juče je iskoristio svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu, a očekuje se odluka tužilaštva da li će predložiti sudu da Igoru odredi pritvor.

Njemu se na teret stavljaju dva krivična dela, i to oduzimanje tuđe stvari i krivično delo iz Zakona o tajnosti podataka. Za prvo delo zaprećena kazna je šest meseci zatvora, a za drugo tri godine.

Foto: Privatna arhiva

MUP je ranije saopštio da se on sumnjiči da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji u kojoj su štampani testovi za završni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom ukrao test. Nakon toga je, kako se sumnja, otišao u toalet, gde je test slikao telefonom, a potom je primerak uništio i bacio u WC šolju.

U saopštenju koji je izdao MUP pre nekoliko dana navodi se još da je osumnjičeni to uradio kako bi test odneo sinu, koji je maturant OŠ, a kako bi mu pomogao da lakše položi završni ispit.

Policija sumnja i da je uz pomoć sina osumnjičenog, rešeni test iz matematike došao do njegovih drugara i njihovih roditelja, nakon čega su oni, pomoću aplikacije Vajber, delili drugim roditeljima i učenicima u više osnovnih škola.

Podsetimo, test iz matematike, koji su maturanti osnovne škole trebali da polažu u utorak u okviru male mature, procurio je i deljen je na društvenim mrežama veče uoči polaganja, zbog čega je polaganje bilo pomereno za četvrtak. Zadaci pisani rukom, i to njih 20, koliko ih ima, kružili su među osmacima.

#Krađa

#Matura

#Test

'