AKTUELNO

Rumunske vlasti su pre pet dana zaplenile više od tone kokaina koji je bio skriven na brodu koji se prevrnuo u Delti Dunava, što je Marko Lopušina, novinar i pisac, ocenio kao grešku u poslovanju.

- Od kada je Rumunija postala članica Evropske unije, ona je procenjena kao zemlja sa lakom prohodnošću, tako da u Konstancu neprestano stižu brodovi sa robom sumnjivog porekla za zapadno tržište – naveo je Lopušina za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, narko šefovi su uložili ogroman novac u zaplenjen kokain.

- Sada će nastati rat oko toga. Neko mora da plati glavom jer je ta roba izgubljena. Mogu da se dogode likvidacije – ocenio je Lopušina.

Foto: TvPink Printscreen

Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija, izjavio je da se u Albaniji kontrolište tržište kokaina i heroina u Evropi.

- Južnoamerički karteli su promenili rutu, iz zapadne Afrike su išli na Albaniju, sad i od 2015. godine sve Drač, Valona, male luke, pristaništa uz albansku obalu, dostavljaju drogu tu. Odatle kokain posebno dostavljaju drogu ka Evropi. Na pritisak Amerikanaca, Edi Rama je prošle godine morao da zameni Fatmira Džefaja, ministra Unutrašnjih poslova, sada je tuča oko tržišta u Albaniji koja kontroliše tržište kokaina i heroina u Evropi – rekao je Nicović i dodao:

Foto: TvPink Printscreen

Kokain kontrolište ruska mafija, oni su čak nabavili dve podmornice koje prevoze po 20 tona preko okeana. Prošle godine je u svetu droge obrnuto preko dve hiljade milijardi zarade, to je više nego što proizvede devet ekonomija sveta.

Nicović kaže da svako ko se “dohvati vlasti” u Albaniji i na Kosovu napreduje što se tiče finansija, kako dodaje, to organizuje sistem kojim se zarađuje munjevit novac.

Više o pomenutim temama saznajte u nastavku:

#Kokain

#Rumunija

'