AKTUELNO

Španska policija upoređuje DNK profil i otiske Čabe Dera (39), za kojim su tri države raspisale poternice zbog ubistava, sa materijalnim tragovima napadača koji je pucao i teško ranio Nebojšu Stojkovića Stojketa (51), vođu rakovičkog klana, 28. avgusta 2017. u Barseloni.

U Stojkovića, koji je sa prijateljem Dejanom Jusufovićem, zvanim Jusa Čupavi, šetao parkom u glavnom gradu Katalonije, egzekutor je iz pištolja ispalio četiri metka i pogodio ga u čelo, grudi, bradu i stomak. Nijedan metak nije pogodio Jusufovića, tako da je španska policija odmah ustanovila da je meta bio Stojković, koji je smešten na odeljenje intenzivne nege jedne bolnice u Barseloni, gde je i operisan, a zbog teške povrede glave danima je držan u veštačkoj komi.

Posle ovog atentata, mediji su objavili opis egzekutora za koga je navedeno da je bio maskiran, tačnije da je imao kačket na glavi. Ipak, odmah se posumnjalo da iza napada na Stojkovića stoji neka od crnogorskih kriminalnih grupa. Ili kavački klan, koji je već tri i po godine bio u ratu sa "škaljarcima" ili kriminalna grupa iz Bara suprotstavljena gangu kojim rukovodi Alan Kožar.

Foto: MUP Srbije/Printscreen Facebook

- Stojković je povezivan sa klanom Luke Bojovića, koji je u zatvoru u Španiji zbog organizovanog kriminala a njegova ekipa sarađuje sa "škaljarcima". Takođe je dovođen u vezu, poslovnu i rođačku, sa barskom kriminalnom grupom, koja ratuje sa ekipom kojom je rukovodio Armin - Muša Osmanagić, koji je ubijen u septembru 2014. u tom gradu na crnogorskom primorju. Upravo zbog toga se odmah posumnjalo da je naredba za njegovu likvidaciju stigla iz Crne Gore. Da li je njegova likvidacija trebalo da bude osveta za Mušino ubistvo ili možda opomena Kožaru ili Luki Bojovića - pita sagovornik upoznat sa dešavanjima u podzemlju.

U prilog tome da su crnogorski klanovi angažovali Čabu Dera da ubije Stojkovića ide i to što je samo tri nedelje posle atentata u Barseloni on uhapšen u Sarajevu, prvi put posle puštanja iz zatvora u februaru 2017, gde je trebalo da likvidira Alana Kožara, Stojkovićevog prijatelja i saradnika. Čantaviranin, koji je narednih meseci stekao epitet najpoznatijeg plaćenika, tada je priveden sa Markom Gojčevićem iz Bara. Kod njih su nađeni pištolji, a navodno su priznali da su u Sarajevo došli da bi likvidirali Kožara, i to po nalogu nekadašnjih Osmanagićevih saradnika. Posle sedam meseci, koliko su bili u zatvoru u Zenici, obojica su proterani iz Bosne i Hercegovine.

Foto: MUP Srbije

Samo tri meseca nakon što je dobio zabranu ulaska u BiH, kreće Derovo krvavo putešestvije po Evropi i, prema sadašanjim saznanjima istražitelja, ubio je najmanje tri osobe. Prvi na meti je bio Holanđanin hrvatskog porekla Ivan Serdušić 30. jula 2018. u Amsterdamu. Nakon toga, 20. septembra je u okolini Budimpešte ubio kontroverznog biznismena Lasla V., a 5. januara na Banovom brdu likvidirao je Nebojšu Markovića.

Podsećamo, Čaba Der je 1. marta uhapšen u Pragu sa lažnim dokumentima, oružjem i opremom za maskiranje, a češko pravosuđe mora da se opredeli kojoj će državi da ga izruči, zbog čega se danas održava sastanak u Hagu.

Pročitajte još: U Hagu sastanak svih država koje traže Čabu Dera - Plaćenog ubicu koji je za pet meseci ubio tri osobe (FOTO)

#Barselona

#Nebojša Stojković Stojke

#Čaba Der

'