AKTUELNO

On kaže da ulicom slobodno šetaju zločinci.

Direktor Kancelarije za KIM Marko Đurić izjavio je da se teško može govoriti o ozdravljenju međunacionalnih odnosa i izgradnji mirne zajedničke budućnosti dok ulicom šetaju neposredni izvršioci najtežih ratnih zločina i učestvuju u političkom životu i dodao da očekuje pobedu prava nad nepravdom.

Đurić je ponovio da će se, ili krenuti sa formiranjem ZSO do Sretenja, ili će opštine sa srpskom većinom krenuti u formiranje. On je povodom zahteva Srbije francuskim pravosudnim organima za izručenje Ramuša Haradinaja rekao da niko ne bi trebalo da daje prednost politici nad pravom, te da oni koji su odgovorni za ratne zločine treba da se suoče sa odgovornošću.

On deli zabrinutost predsednika skupštinskog Odbora za KIM Milovana Drecuna, koji je izjavio da postoji velika opasnost od incidenata i terorističkih napada na Kosmetu, navodeći da treba imati na umu da je tamo prethodnih godina prisutna stalna verska radikalizacija.

- Tome treba dodati činjenicu da je iz Kačanika i Ljavdrim Muhadžeri, jedan od glavnih vođa Islamske države. Sada imamo fenomen da se deo Albanaca sa KiM koji su ratovali na strani ISIS-a, sada vraća u južnu srpsku pokrajinu i zbog toga su naše, ali i službe u regionu na oprezu - rekao je Đurić.

Komentarišući to što predstavnici Prištine traže promenu forme dijaloga, Đurić je rekao da "biti protiv dijaloga, znači biti protiv mira", te da je dijalog uz sve mane prethodnih godina obema stranama doneo jednu veliku vrednost, a to je da nije bilo većih sukoba između Srba i Albanaca na KIM, odnosno bilo je samo političkih sukoba.

Govoreći o Briselskom dijalogu on je rekao da je u tom poslu uvek nailazio na podršku premijera Alekandra Vučića, koji je bio tvrđi u zaštiti interesa srpske strane od mnogih političara koji se s druge strane pred kamerama "busaju u grudi".

J. Stanković

#Francuska

#Kosovo

#Marko Đurić

#Ramuš Haradinaj

#Srbija

'