AKTUELNO

Vozač "Niš ekspresa", koji je upravljao autobusom smrti, u nesreći je zadobio povrede glave i grudnog koša zbog čega je bio u veštačkoj komi. Kako saznajemo u KC Niš, njegovo stanje je sada stabilno i danas će najverovatnije, nakon kontrolnih pregleda, biti skinut sa mašine za disanje.

Prema rečima preživelih, vozač, čiji identitet nije poznat u trenutku kobne nesreće nije telefonirao, niti kucao poruke, ali, kako tvrde, nije ni video da nailazi voz, sve dok nije čuo krike putnika. Napravio je kobnu grešku jer nije stao ispred pruge i zaustavio autobus da se uveri da nema voza. Nažalost, tada je već bilo kasno. Kako „Blic“ saznaje, vozač je star 31 godinu i upravo je on treći pacijent (pored dvoje tinejdžera) za čiji život se bore lekari.

Prema jednom od svedočenja putnika, vozač autobusa je uz laganu uzbrdicu navodno krenuo iz treće brzine, zbog čega je autobus brektao i mučio se. Putnici su mu dovikivali da prebaci u prvu kako bi se "izvukao" preko pruge.

Prema drugim svedočenjima, putnici su nekoliko sekundi pre kobnog udara primetili da voz tutnji ka njima i mogli su da naslute svoju stravičnu sudbinu. Jedni su vozaču dovikivali: "Ide voz!, Ide voz!", a drugi "Udariće nas!"

Tužilaštvo čeka da se vozač oporavi

Šta je tačan uzrok nesreće i kako se vozač ponašao u kritičnim trenucima, biće predmet istrage Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu koja će biti pokrenuta onog trenutka kada vozač autobusa bude u stanju da da izjavu. Zvaničnici, pre svega direktor policije Vladimir Rebić, i pre završene istrage, napomenuli da je do nesreće "najverovatnije došlo usled propusta vozača".

- U ovom trenutku imam informacije da je do saobraćajne nezgode, najverovatnije, došlo usled propusta vozača autobusa. Istraga će utvrditi da li je tako. Ispitaće se da li je vozač ispunjavao psiho-fizičke uslove za upravljanje vozilom, a proverićemo i sve druge okolnosti koje su vezane za uslove puta - rekao je Rebić.

Prema rečima osnovnog javnog tužioca Saše Đokića, protiv vozača, čiji identitet nije poznat široj javnosti, biće podneta krivična prijava zbog izazivanja opšte opasnosti sa smrtnim ishodom.

- Zasad ne možemo nastaviti sa procesom dok se vozač ne oporavi kako bi dao izjavu. On je pod nadzorom policije i prati se njegov oporavak - rekao je ranije Đokić.

Pročitajte još: NOVA NESREĆA NA PRUŽNOM PRELAZU: Sudar voza i automobila kod Vrnjačke Banje, POVREĐEN VOZAČ

Sa druge strane, iz preduzeća "Niš ekspres" u kojem je bio zaposlen uporno tvrde da je vozač sa iskustvom, te da je bio odmoran i da je dobrog zdravstvenog stanja, kao i da je vozilo prošlo tehnički pregled.

- Obaveza svakog našeg vozača da na svake dve godine kontroliše zdravstveno stanje. Ovaj vozač je poslednji put to uradio u julu prošle godine i sve je bilo u redu - rekao je kobnog jutra, 21. decembra, Novica Tasić, zamenik direktora "Niš ekspresa".

Zbog nesreće selo Međurovo i Niš ne pamte, dan nakon tragedije proglašena je žalost, da bi juče bili organizovani i protesti nedaleko do pruge koja je odnela živote. Za jedne je, dok se ne dokaze i konačno sazna istina, glavni krivac vozač, dok se drugi pozivaju na nedostatak rampe na ovom pružnom prelazu.

Podsetimo, u stravičnoj nesreće poginulo je pet osoba, od toga tri na licu mesta, dok je 30 putnika povređeno. Trenutno se lekari bore za život tri osobe, dečaka (16), koji ima povredu kičme i njegove vršnjakinje koja je neurohirurški operisana zbog povrede centralnog nervnog sistema, kao i mladića (31) koji je u bolnicu smešten sa povredama abdomena.

#Autobus

#Nesreća

#Vozač

'