separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

Počelo ročište na kojem se glasa o nagodbi za Agrokor


U dvorani Košarkaškog centra "Dražen Petrović" u Zagrebu danas se održava ročište na kojem poverioci Agrokora glasuju o nagodbi u sklopu procesa vanredne uprave.


Na ročište su pozvani svi poverioci, pri čemu njih ukupno 3.069 ima otvorena potraživanja s kojima mogu da glasaju. Ročište je odlukom Trgovačkog suda zatvoreno za javnost, a vodi ga sudija Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić, izveštava portal Index.

Sudija Rstić je poručila učesnicima ročišta da se danas glasa o nagodbi, a ne raspravlja o njoj i da pravo glasa imaju svi prisutni, što znači i poverioci osporenih potraživanja, nezavisno od toga da li im je potraživanje osporio vanredni poverenik ili neko od drugih poverilaca.

Kako je rečeno, prisutni su poverioci s iznosom neizmirenih potraživanja s pravom glasa u iznosu od 23,35 milijardi kuna (3,16 milijardi evra), što čini gotovo 95 posto tih potraživanja.

Na samom početku ročišta pojavili su se prigovori predstavnika i preduzeća zbog netačno upisanih potraživanja zbog čega je sudija odredila pauzu, koju je naknadno u dva navrata produžila kako bi tabele s potraživanjima bile ažurirane.

Tako je predstavnik ZG Holdinga prigovorio zbog visine njihovih potraživanja utvrđenih u tekstu nagodbe. Tvrde da im nije isplaćeno sve što je navedeno, i da je iznos potraživanja umanjen. Kako su izračunali, razlika je 19,2 miliona kuna (2,6 miliona evra). Advokat Agrokora je rekao da je reč o grešci "u pisanju i računanju".

Tomislav Orehovec, advokat Ivice Todorića, izrazio je bojazan da slučajeva poput ZG Holdinga ima još. Sudija mu je odgovorila da je to samo bojazan.

- Pošto je vanredni poverenik do sada tajio kome će i kako predložiti pravo glasa, treba nam malo više vremena da složimo tabele (s potraživanjima) za nastavak - rekla je poveriocima sudija Nevenka Siladi Rstić, objavljujući poslednju pauzu.

U prigovorima i žalbama poverilaca navedeni su iznosi potraživanja koji se razlikuju od upisanih u tekstu nagodbe, a koji se kreću od 900 kuna (121,7 evra) do 92 miliona kuna (12,44 miliona evra).

Glasanje će se odvijati u dve faze - prva se odnosi na odobravanje prava glasa poveriocima osporenih potraživanja, a druga na glasanje poverilaca o samoj nagodbi.

Zbog velikog broja poverilaca glasanje se neće obaviti dizanjem ruke, nego uz pomoć mobilne aplikacije koju je za tu svrhu razvila Agrokorova kompanija m-Start "m2voting".

Postupak glasanja o nagodbi završava u trenutku kada poverioci, odnosno njihovi zastupnici potpišu zapisnik o ročištu, a rezultati će biti objavljeni po odluci sudije.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti