AKTUELNO

Nastup srpskog pevača narodne muzike Bore Drljače, najavljen u okviru dočeka pravoslavne Nove godine 13. januara u Domu branitelja u Puli, otkazan je danas posle kontakta gradonačelnika Borisa Miletića sa predsednikom Zajednice Srba u Istri Miomirom Jeremićem.

Zanimljivo je što je koncert trebalo da bude održan u Domu hrvatskih branitelja u Puli, prenose hrvatski mediji. Kako navode, organizator dočeka je zajednica Srba u Istri, a pokrovitelji Grad Pula, Istarska županija i Srpsko narodno veće (SNV) iz Zagreba, dok su medijski pokrovitelji "Glas Istre", Radio Pula i "Novatv".

Nakon što je objavljeno da je Grad Pula pokrovitelj dočeka, u saopštenju je navedeno da se Grad Pula ograđuje od nastupa Drljače jer je organizator najavljenog dočeka Zajednica Srba u Istri, a Dom hrvatskih branitelja nije u ingerenciji Grada već Ministarstva odbrane Hrvatske, prenosi Hina.

Posle ovakve sramne odluke Bori je ostalo samo da peva svoj stari hit:

Čeka mala pokraj Save da joj vidim oči plave čeka da joj dođem ja iz Beograda Plači mala, plači ost'o sam na Rači ne Daju mi proćine mogu ti doći!................................

Agencija navodi da je Drljača "javnosti poznat po pročetničkom stavu i srpskom nacionalizmu", a da je vest o njegovom nastupu "izazvala burne reakcije na društvenim mrežama".

- Taj lik Drljača neće nastupiti za doček pravoslavne Nove godine. Točka - napisao je pulski gradonačelnik Boris Miletić na svom Fejsbuk profilu.

Boris Miletić je kontaktirao je predsednika Zajednice Srba u Istri Miomira Jeremića, koji je odustao od nastupa Drljače.

- Grad Pula, poznat u Hrvatskoj, ali i širom Europe kao grad liberalnih vrednosti i uspešne multikulturalnosti, ograđuje se od svake vrste nacionalne isključivosti i verske netrpeljivosti koja unosi razdor i nemir među stanovništvo. U skladu s time ne podržava ni gostovanje muzičkog izvođača Bore Drljače, koji u svojim pesmama i izjavama iznosi stavove neprimerene evropskim vrednostima tolerancije i međusobnog poštovanja - naveo je Miletić u saopštenju.

Osim Drljače, goste je trebalo da zabavlja i Snežana i orkestar Ivana Novakovića, a po ceni od 240 kuna (oko 32 evra), osim zabave, u aranžman je bila uključena i večera.

#Bora Drljača

#Hrvatska

#Nova godina

'