AKTUELNO

Rezultati osvojeni nakon drugog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj pokazuje da su najveći pobednici vladajuća HDZ i Milan Bandić, koji j šti put za redom, osvojio poziciju gradonačelnika Zagreba.

Bandić je sinoć rekao da nikada niko u istoriji ovoga grada nije, niti će pobediti šest puta za redom pa je poručio da već od danas počinje bitku za sedmi mandat.

HDZ i lider te stranke premijer Andrej Plenković mogao bi dugoročno da bude miran, uprkos mnogim greskama, ali ostaje činjenica da HDZ, sudeći prema trenutnom odnosu snaga, nema većinu u parlamentu.

Stoga bi prevremeni parlamentarni izbori u kratkoročnom periodu najviše odgovarali upravo HDZ-u.

Foto: Tanjug

SDP-ov i HNS-ov model lutajuće i samozavaravajuće opozicije i praktično je poražen, dok je Most nezavisnih lista došao do limita svojih mogućnosti i na vlasti i u opoziciji, smatra komentator t-portala.

Andrej Plenković je, kako se navodi, u kratkom roku ostao bez unutrašnje opozicije u stranci koju je predstavljao Zlatko Hasanbegović, zatim opocije u koaliciji koju je činio Most nezavisnih lista, kao i opozicije u samoj vlasti koju sada samo formalno i neuspešno čine SDP i HNS.

-Dovoljno za odluku o novim prevremenim parlamentarnim izborima nakon kojih bi HDZ mogao postići bolji rezultat i stabilniju vlast nego u vreme Ive Sanadera? Stvar je procene i - cene. Isplati li se više obezbediti vlast na izborima vlastitim zastupnicima ili postojećim koji, kako vidimo, i nisu odveć skupi. Šta god odlučio, aktualni premijer Andrej Plenković može biti posve miran. Zbog drugih...-navodi se u komentaru.

Bilo kako bilo Hrvatsku u narednom periodu čekaju uzbudljivi dani na nacionom niovu.

Politički analitičar Dražen Ćurić smatra da je HDZ pobednik ovih izbora, ali se ne slaže da je to trijumf te stranke s obzirom na poraz u Kninu, koji za njih kao grad ima važnost. Takođe, dodao je, izgubili su Gospić, Trogir, Ploče...

Prema Ćurićevim rečima, najveći gubitnik izbora je HNS, koji nije uspeo u Zagrebu, a posebno je bolan njihov poraz u Varaždinskoj županiji, pa se u pitanje, kaže, dovodi mesto predsednika te stranke Ivana Vrdoljaka.

#Andrej Plenković

#Hrvatska

#Izbori

'