AKTUELNO

Devetogodišnjeg Gabriela Bebića iz Metkovića lečili od upale pluća, a umro od sepse u KBC Split. Dva dana pre smrti, dete su dva puta iz Hitne u Metkoviću vraćali kući, a u ponedeljak je sa Hitne poslat pedijatru.

Dečak je prvi put došao u Dom zdravlja Metković 1. decembra jer je imao problema s kašljem, a grlo i pluća su mu bili u redu. Par dana kasnije dobio je temperaturu i njegova mu je lekarka u petak pepisala antibiotik. Međutim, kako se dečakovo stanje naglo pogoršalo, otac ga je u nedelju popodne odveo na Hitnu koja se nalazi u zgradi Doma zdravlja Metković.

Međutim to jutro njegova lekarka dr. Rasema Bubica nije bila u smeni pa je otac dečaka odveo kod drugog pedijatra dr. Vladimira Krmeka, ali im je medicinska sestra poručila da je prevelika gužva i da ne može da ga primi. Dečaka je primila treća lekarka zaposlena u Domu zdravlja Metković, dr. Ksenije Kaleb, kada je dečak već bio u jako teškom stanju.

Na Hitnoj su ga pregledali i poslali kući, a potom ga je otac iste večeri ponovno doveo na Hitnu jer je dečaku bilo loše, a Hitna ga je ponovno poslala kući i rekla ocu neka odu u ponedeljak kod svog pedijatra.

- Kad je dečak došao u ordinaciju odmah sam videla da je dete vitalno ugroženo i posumnjala na sepsu. Dete je jedva disalo, teturao je, nije mogao da održava ravnotežu. Od sepse je bio u hipotenziji, ruke i nokti su mu poplavili. Disanje na desnoj strani pluća nije se uopće čulo. Nije mogao da govori. Nije mogao da otvori usta, grlo mu je bilo upaljeno i crveno, posumnjala sam odmah da se zbog upale razvija sepsa. Problem je što u Domu zdravlja ne možemo da uradimo brzu pretragu krv.

Rekla sam ocu rekla da ga vodimo na Hitnu medicinsku pomoć koja je ispod nas, da se započne reanimacija i da ga što pre preveze u KBC Split jer je svaka minuta bitna. Sa Hitne je posle sat i 20 minuta dete odveo helikopter u Split, ali bilo je kasno.

Jako mi je žao i kao lekar ne mogu da se pomirim s činjenicom da ga je otac u zadnjih 20 sati, od nedelje do ponedjeljka vodio kod 4 lekara, dva puta na Hitnu u nedelju, pa u ponedeljak kod pedijatra, pa na Hitnu pa onda tek kod mene i da je dete na kraju preminulo. Ni jednom mu za to vreme nisu vađeni laboratorijski nalazi.

Imao je grip koji obara leukocite i onda tu nesreću da je dobio gnojni streptokok koji je nesmetano napravio velike probleme na svim organima. To je strašno - ispričala je dr Kaleb za Index.

#Dečak

#Hitna pomoć

#Split

'