AKTUELNO

Glavni grad je Manila.

Filipini zvanično Republika Filipini ostrvska je država u jugoistočnoj Aziji. Obuhvata arhipelag sa 7.107 ostrva koji čine tri celine: Luzon, Visaja i Mindanao.

Glavni grad je Manila, dok je najveći grad Kezon Siti - oba grada zajedno čine metropolitansko područje Manile.

Foto: Pixabay.com

Severno od Filipina preko Luzonskog moreuza nalazi se Tajvan, Vijetnam se nalazi sa zapadne strane Južnokineskog mora, prema jugozapadu Sulusko more odvaja Filipine od ostrva Borneo, a Celebesko more odvaja ga od drugih indonežanskih ostrva, prema istoku izlazi na Filipinsko more.

S obzirom da se nalazi u Vatrenom pojasu Pacifika i blizine ekvatora Filipini su izloženi zemljotresima i tajfunima ali obiluju velikim prirodnim bogatstvima što ih svrstava među zemlje sa najraznovrsnijom florom i faunom. Sa površinom od oko 300.000 km2, Filipini su 64. zemlja po veličini u svetu.

Foto: Pixabay.com

Filipini imaju 100 miliona stanovnika, što ih svrstava na sedmo u Aziji i na dvanaesto mesto u svetu. Filipinska dijaspora je jedna od najbrojnijih a procenjuje se da oko 12 miliona Filipinaca živi van matice.

Na filipinskom arhipelagu žive brojne etničke grupe. Prvi stanovnici su bili Negriti koji su se nastanili još u preistorijsko doba. Nakon njih, u talasima su pristizali austronezijski narodi. Tokom vekova ovde su se nastanili pripadnici raznih nacija čemu je doprinela i trgovina sa Kinezima, Malajcima, Indusima i islamskim državama.

Dolazak Fernanda Magelana 1521. označio je početak španske kolonizacije. Španski istraživač Ruj Lopez de Viljalobos nazvao je arhipelag Las Islas Filipinas u čast španskog kralja Filipa II od Španije.

Foto: Pixabay.com

Dolaskom Migela Lopeza de Legazpija 1565. godine iz Meksiko Sitija osnovana je prva stalna španska naseobina na filipinskom arhipelagu. Filipini su više od trista godina bili deo Španske imperije. Tokom ovog razdoblja katolička religija postala je preovlađujuća a Manila je služila kao glavno čvorište za špansku trgovačku flotu u Aziji.

Krajem 19. i početkom 20. veka na Filipinima su se odigrale Filipinska revolucija i Filipinsko-američki rat. SAD su, izuzev za vreme japanske okupacije, imale vlast nad arhipelagom sve do 1947. godine.

Foto: Pixabay.com

Nakon Drugog svetskog rata Filipinima je priznata nezavisnost. Od tada ova zemlja ima prilično burna politička iskustva. Filipini su učestvovali u osnivanju Ujedinjenih nacija, Svetske trgovinske organizacije, ASEAN-a, i Samita Istočne Azije.

Poreklo imena

Filipini su ime dobili po španskom kralju Filipu II. Španski istraživač Ruj Lopez de Viljalobos je 1542. godine ostrva Lejte i Samar nazvao Felipinas po ondašnjem Princu od Asturije, da bi kasnije izraz Las Islas Filipinas počeo da se koristi za celokupni arhipelag. Pre nego što je prihvaćen ovaj naziv arhipelag je nazivan i Islas del Poniente (Ostrva zapada), a takođe je korišćen i Magelanov naziv San Lazaro.

Tokom istorije ovaj arhipelag je nekoliko puta menjao ime. Za vreme Filipinske revolucije Kongres u Malolosu proglasio je Filipinsku Republiku (šp. República Filipina).

Američke kolonijalne vlasti su tokom prvih decenija 20. veka ovu zemlju zvale Filipinska ostrva (engl. Philippine Islands), što je prevod španskog naziva. Od završetka Drugog svetskog rata službeni naziv za ovu zemlju je Republika Filipini.

Foto: Pixabay.com

Stanovništvo

Prvi popis stanovništva na Filipinima je sproveden 1877. godine kada je evidentirano 5.567.685 stanovnika. Filipini su 2014. godine postali dvanaesta zemlja na svetu sa više od 100 miliona stanovnika.

Gradovi

Šire područje grada Manile je najnaseljenija oblast na Filipinima, dok je u svetskim okvirima ovaj grad na jedanaestom mestu. Prema podacima iz 2007. godine Manila je imala 11.553.427 stanovnika, ili 13 odsto ukupnog stanovništva države. Zajedno sa predgrađima i okolnim provincijama (Bulakan, Kavite, Laguna, i Rizal), Manila ima dvadeset jedan milion stanovnika.

Šta posetiti?

Filipini su sačinjeni od 7.000 ostrva, od kojih je nastanjeno svega oko hiljadu. Prepuni su prirodnih čuda, podzemnih reka i pećina, 2.000 godina starih terasastih njiva za sađenje pirinča, besprekornih plaža, kornalnih grebena u prelepim bojama.

Foto: Pixabay.com

Hrana

Filipinska hrana ne odgovara svačijem ukusu, ali ako ste ljubitelj morskih plodova, velike su šanse da će vam odgovarati. Najpopularniji začini su soja sos i sirće, a često se jedu pirinač, svinjetina i testenine od pirinča. Neke od specijaliteta jednostavno morate probati: začinjen i kiselkast sinigang od morskih plodova, slatko-slanu svinjetinu adobo, hrskave pate i kare-kare sa kikiriki puterom. Desert mora biti banana turon, pržena u dubokom ulju.

Plaže

Najlepše plaže Filipina gotovo da nemaju posetioce. Neke su okružene raskošnim zelenilom, dok su druge usađene među kamenim liticama.

Foto: Pixabay.com

Ako volite ekstremne sportove, možete naći savršena mesta za surfovanje, ronjenje, planinarenje pešačenje...

Č.N.

#Filipini

#Hrana

#Plaža

#Putovanja

#Svet

'