AKTUELNO

U Albaniji je treću uzastopnu godinu organizovano takmičenje za transrodnu lepoticu u zemlji gde još mnogo ostaje da se uradi u borbi protiv seksualne diskriminacije, javila je agencija Frans pres.

Sedam učesnica je defilovalo na takmičenju održanom u noći između subote i nedelje u jednom noćnom klubu u Tirani, gde se okupilo oko 100 ljudi, pretežno pripadnika zajednice LGBT.

"Srećna sam što sam osvojila titulu... Devojke su lepe i konkurencija je bila prilično jaka", rekla je Frans presu Lola, koja je osvojila titulu Mis prijateljstva, jednu od nagrada takmičenja.

- Još ima stereotipa o ovakvom načinu života i to nas ograničava. Važno je da mi nismo odustali - dodala je Lola.

Takmičenje za transrodnu lepoticu u Tirani se organizuje od 2015. godine dok se Parade ponosa organizuju od 2012. i na tim okupljanima nije bilo incidenata.

Društvo u Albaniji, zemlji kandidatu za prijem u Evropskoj uniji od 2014. godine, sporije se otvara prema tom pitanju, uprkos zakonu iz 2013. koji štiti osobe LGBT zajednice, navodi AFP.

Prema poslednjoj anketi, više od 90 odsto Albanaca ne želi da ima bilo kakav odnos sa osobama iz LGBT zajednice, dok 48 odsto smatra homoseksualnost bolešću.

Pročitajte još: NOVOGODIŠNJA NOĆ VAM MOŽE PROMENITI ŽIVOT: Ovaj RITAL će vam doneti BRDO NOVCA

#Albanija

#Misica

'