AKTUELNO

Za razliku od njihovih prethodnih koncerata, ovo će biti ptvi put da "Nouvelle Vague" u Beogradu nastupa leti i to pod vedrim nebom.

Čuveni francuski bosa-nova sastav "Nouvelle Vague" će, u okviru svetske turneje na kojoj promoviše novi album "I Could Be Happy", nastupiti i u Beogradu, u subotu, 24. juna, na atrijumu ispred Muzeja Jugoslavije, a sve u organizaciji mlade produkcijske kuće "Muzička Cool Tura".

Foto: Alex Forge

Za razliku od njihovih prethodnih koncerata, ovo će biti ptvi put da "Nouvelle Vague" u Beogradu nastupa leti i to pod vedrim nebom, a lokacija koncerta smatra se jednom od najlepših u glavnom gradu.

U susret, sasvim sigurno, jednom od najlepših koncerata koje je srpska prestonica videla, Mark Kolin, osnivač sastava "Nouvelle Vague", dao je intervju u kom, između ostalog, šta misli o koncertnom prostoru gde će nastupiti 24. juna.

Foto: Rod Maurice

- Koncertni prostor je veoma bitan. Ako je prostor dobar, daje vam energiju na koncertu. Zaista je veoma je bitan.

Nakon toliko godina karijere, koje trenutke pamtite, a koje bi voleli da zaboravite?

- Zaista nema trenutaka koje bih voleo da zaboravim. A najbolji trenuci... Pa to je svakako naš prvi koncert u Srbiji, zatim prvi koncert u Riju, neki od mnogobrojnih koncerata u Parizu, Londonu, Los Anđelesu. Ima mnogo takvih trenutaka.

Bosa-nova je postao veoma popularan u proteklih pet godina i sada ima mnogo bendova. Da li vidite svoj doprinos tome?

- Naravno, mi smo bili prvi koji smo to uradili. Mislim da smo i dalje jedini koji to radimo na nap, originalan način, sa našim aranžmanima. To nije samo obrada pesmama u bosa-nova stilu, mi smo mnogo više od toga.

Foto: Rod Maurice

Da li ste ikada pomislili da odustanete od benda "Nouvelle Vague"?

- Da, naravno. Zapravo, napravili smo petogodišnju pauzu od poslednjig albuma, jer jednostavno više nismo imali šta da kažemo. U tom periodu dobijali smo mnogo poruka: "Kada ćete ponovo nastupati?", "Kada će neka nova pesma?", "Kada ćete bjaviti album?". Tada smo shvatili da ne treba da prestanemo sa ovim što radimo.

Mnogi kritičari vas nazivaju "projektom". Da li biste opisali "Nouvelle Vague" kao bend ili kao studijski projekat?

- Mi smo studijski projekat kada se snima album, ali na koncertima smo bend.

Foto: Rod Maurice

Tokom vremena, nadmašili ste svoju prvobitnu ideju, šta je sledeći korak?

- Ne znam, jer svi imamo svoje projekte. Na primer, ja ću režirati film krajem godine. Inače sebe više pronalazim u filmu, nego u muzici, ali i ona je moja velika ljubav.

Za koju obradu ste najviše emotivno vezani?

- Mnogo je pesama, ali recimo "Let Me Go" benda "Heaven 17", prvenstveno zato što lično volim tu pesmu. Ali, ima mnogo pesama na čije obrade sam ponosan.

Zamislite da ste formirali bend sada. Čije pesme biste obrađivali?

- Dobro pitanje... Ne znam, verovatno bismo se posvetili grandž bendovima

Da li imate neke rituale pred koncert, šta radite pre nego što izađete na scenu?

- Iza nas je više od hiljadu koncerata, tako da smo uglavnom opušteni pred izlazak na binu. Popijemo po čašu vina, nekad i nešto jače, smejemo se, pričamo i to je to.

Foto: Rod Maurice

Kao domaća podrška, na koncertu sastava "Nouvelle Vague" nastupiće i naš bend "Irie FM", koji je pomirio ukuse i od bazično rege sastava, prerastao u regionalni krosover fenomen i neuobičajenu pojavu na rokenrol sceni.

Foto: Facebook

Koncert grupe "Nouvelle Vague" biće uvršćen u zvanični program projekta Muzeja Jugoslavije, pod nazivom "Leto u Muzeju", u okviru kojeg će se u toku leta događati i mnogi drugi programi sa ciljem ponovne popularizacije ove lokacije.

Autor: Pink.rs

#Intervju

#Marc Collin | Mark Kolin

#Muzej istorije Jugoslavije

#Nouvelle Vague

#koncert

'