AKTUELNO

U mnogim Diznijevim filmovima lik majke je izostavljen, a producent Don Han otkriva zbog čega.

Postoje dve teorije zašto većina Diznijevih junakinja nema majku. Jedna ima veze s praktičnošću, a druga s tužnom pričom iz prošlosti Volta Diznija.

Verujemo da ste kao mali redovno gledali Diznijeve filmove i uživali u avanturama omiljenih junaka. Ali da li ste nekada zapazili da glavni likovi uglavnom izgube roditelje, naročito majke, ili im se roditelji uopšte ne spominju? Dugogodišnji Diznijev producent Don Han objasnio je zašto je to tako.

Svako ko je gledao Diznijev crtani "Mala sirena" sigurno se seća Arijelinog oca, kralja Tritona. Da li ste se zapitali šta je sa njenom majkom? Arijelina majka, kraljica Atina, pojavljuje se tek u nastavku radnje, gde se saznaje da je Atina poginula dok je Arijel bila devojčica.

- Diznijevi filmovi traju 80 ili 90 minuta i govore o odrastanju, i to o onom danu kada moraš prihvatiti odgovornost. Najjednostavnije rečeno, postići da likovi odrastu ide puno brže ako izostavite roditelje. Bambijeva majka je ubijena i on mora odrasti. Bel iz Lepotice i zveri ima samo oca, ali on se izgubi pa Bel mora preuzeti njegovu ulogu - otkrio je Han.

Druga teorija kaže da iza nepostojanja likova majki stoji razlog koji ima veze sa samim Voltom Diznijem. Ova tvrdnja ima razloge psihološke prirode.

Naime, ranih četrdesetih godina prošlog veka Dizni je svojim roditeljima, želeći da ostvari dečački san, kupio kuću. Ubrzo nakon useljeljenja Diznijeva majka je preminula od gušenja ugljen-monoksidom, koji je procureo iz neispravne peći.

Dizni se osećao odgovornim za tu tragediju. Shodno tome, Han veruje da je Diznija progonila majčina smrt i da je zbog toga izbegavao likove majki u svojim filmovima.

#Majka

#Volt Dizni

#crtani film

'