AKTUELNO

Priznanja im je dodelio Institut Ivo Andrić.

Matiji Bećkoviću je istovremeno nagrada pripala i za nedavno objavljene Tri poeme, dok je Vladimir Kecmanović po oceni žirio napisao najbolji roman u 2015. godini - "Osama".

Žiri je naveo da je Bećković spojio, kao malo ko u svetskim razmerama, arhaično i moderno, zbog čega su "njegove poeme svetski fenomen, a ne neki epski srpski anahronizam, ograničen dijalektom i provincijskim međama".

Kecmanovićev roman žiri je uporedio sa delima "Kad su cvetale tikve Dragoslava Mihailovića i Prokletom avlijom Ive Andrića, naglasivši da je autoru, poznatom po romanu Top je bio vreo, ponovo pošlo za rukom da napiše knjigu koja se čita i koja će se verovatno prevoditi.

Reditelj, idejni tvorac i spiritus movens Andrićgrada i svih njegovih aktivnosti, Emir Kusturica o motivima osnivanja nagrade Instituta "Ivo Andrić" rekao je za Blic da je taj institut nastao i zato "da bi otrgao od zaborava kulturu koja je tamo zamrla”.

- Moja ideja je da se i sa jedne i sa druge strane Drine stanovništvo pacifikuje kulturom i da se što je moguće duže odreknu starih običaja da jedni druge kolju.

Književnik i akademik Matija Bećković izrazio je nadu da bi se Andrić saglasio sa odlukom žirija, dok je Vladimir Kecmanović kazao da "nagrade ne znače mnogo knjigama, ali, čak i ako tvrde suprotno, znače piscima".

Velika književna nagrada Instituta "Ivo Andrić" dodeljuje se u dve kategorije - za ukupan doprinos srpskoj književnosti autora koji je u proteklih pet godina objavio zapaženo delo i za najbolji roman objavljen prvi put u Srbiji i Republici Srpskoj na srpskom jeziku od 1. januara do 31. decembra. Dodeljuje se u Andrićgradu.

Autor: G.N.

'