AKTUELNO

Austrijska razvojna agencija (ADA) finansijski će pomoći uvodenje dualnog obrazovanja na Zapadnom Balkanu i digitalnu transformaciju privreda regiona kroz jačanje kapaciteta privrednih komora za razvoj elektronskih usluga namenjenih privrednicima i podršku kompanijama u digitalizaciji poslovanja.

To je dogovoreno danas u Beču na sastanku predsednika Privredne komore Srbije i predsednika Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Marka Čadeža s direktorom austrijske agencije Martinom Ledolterom.

Kako je saopštila PKS, u ovom značajnom poslu za jačanje konkurentnosti zapadnobalkanskih ekonomija, kako je istaknuto, regionu će biti dragoceno iskustvo PKS, koja uz pomoć austrijskih partnera ima značajnu ulogu i u implementaciji dualnog obrazovnog modela i podršci kompanijama, posebno malim i srednjim, da se digitalno transformišu.

Učestvujući na jučerašnjoj konferenciji kojom je obeleženo pet godina Evropskog saveza za učenje kroz rad, Marko Čadež je istakao da je za uspešan ekonomski razvoj i kvalitetno obrazovanje mladih na Zapadnom Balkanu ključna sinergija aktivnosti asocijacija i organizacija za podršku privredi, poslovne zajednice i obrazovnih institucija.

- Primenljivo znanje, sposobnost da naučeno pretvorimo u veštine i podrška mladima da se opredeljuju za preduzetništvo, ključni su za uspeh - poručio je Čadež.

Da bi se obrazovni sistemi na Zapadnom Balkanu prilagodili potrebama privrede i obezbedile odgovarajuće veštine mladih prema zahtevima tržišta rada, kako je ukazao Čadež, neophodno je uvodenje dualnog obrazovanja, jačanje saradnje privatnog i javnog sektora, povezivanje škola i kompanija i harmonizacija nacionalnih propisa i standarda, koja će omogućiti veću mobilnost radne snage.

Čadež je u sklopu ovog događaja potpisao i pristupnice Evropskom savezu za učenje kroz rad, čime su Privredna komora Srbije i komore regiona okupljene u Komorskom investicionom forumu zapadnobalkanske šestorke, postale deo velike mreže eksperata u ovoj oblasti.

U aktivnosti ovog saveza, ciji je cilj promocija učenja kroz rad, unapređenje kvaliteta edukacije i obrazovne ponude, uključene su državne institucije, poslovne asocijacije i zajednice, uključujući i moćne međunarodne korporacije, socijalni partneri i drugi učesnici u procesu stručnog obrazovanja mladih iz čak 36 zemalja.

#Ekonomija

#Marko Čadež

'