AKTUELNO

Vlada Srbije uskoro će izaći sa setom poreskih olakšica za ulaganje u inovacije, uključujući sve ono što se odnosi na intelektualnu svojinu, najavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Odgovarajući na pitanje novinara posle otvaranja konferencije DLD u Narodnom muzeju u Beogradu, ona je precizirala da Ministarstvo finansija priprema set poreskih olakšica za ulaganje u inovacije i istraživanje, razvoj i kreativnost.

- Sve što se tiče intelektualne svojine, nebitno je da li je to u smislu programiranja ili u bilo kom drugom sektoru spadaće u te poreske olakšice - rekla je Brnabićeva.

Najavila je da će set poreskih olakšica uskro biti predstavljen u Skupšitni Srbije.

- Nadam se da ćemo dobiti podršku Skupštine -dodala je premijerka.

Od 1. januara elektronsko plaćanje poreza na imovinu

Ne može biti reči o modernizacije javne uprave ako je sve na "papiru" i u knjigama, izjavila je danas premijerka i najavila dalji razvoj elektronskih servisa, među kojima i onaj o elektronskoj uplati poreza na imovinu od 1. januara 2019. godine. Odgovarajući na pitanje novinara šta je ostalo od glavnih projekata da se uradi kad je reč o digitalizaciji javne uprave, Brnabićeva je rekla da je završen registar matičnih knjiga, da će do kraja godine biti završen prenos činjenica o državljanstvu u elektronski oblik, da se radi i na registru građana, te da se završava registar adresa. Navela je da više od 50 odsto građana Srbije nije imalo validnu adresu ili su živeli u ulicama u kojima ne postoji naziv, posebno u ruralnim sredinama gde postoji samo naziv sela, i u kućama bez brojeva, takozvanim bb. - To moramo da završimo. Republički geodetski zavod (RGZ) završio je izradu elebarata za sve lokalne samouprave u Srbiji. Oko 30 lokalnih samouprava je preuzelo te eleborate, imenovalo ulice, sada RGZ daje kućne brojeve. To treba da završimo do sredine sledeće godine - rekla je premijerka. Onda će, dodala je, postojati dva osnovna registra i može se dalje ići u tom procesu. Naglasila je da je za uvođenje elektronskih servisa bilo potrebno doneti zakone o e-Upravi, o elektronskom biznisu, a sada i zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji je, ističe, izuzetno važan za e-Uprave.

#Ana Brnabić

'