AKTUELNO

Kako je istakao ministar Ljajić nakon sastanka sa iranskim kolegom, poljoprivreda, energetika, turizam i građevinarstvo su oblasti u kojima saradnja dve zemlje može biti veća.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar industrije, rudarstva i trgovine Irana Mohamad Šarijatmadari zaključili su da trgovinska razmena između dve zemlje može biti mnogo veća i da ekonomski odnosi treba da prate političke. Posle zasedanja 15. Meštovite komisije za trgovinu između Srbije i Irana, ministar Ljajić rekao je da je konstantovano da su politički odnosi između Srbije i Irana na većem nivou od ekonomskih, kao i da su obe strane razgovarale o načinima da se privredna saradnja poveća.

- Naša trgovinska razmena je 21 milion dolara i da bi se to povećalo, moramo da rešimo problem sa bankarskom saradnjom i platnim prometom. Dogovorili smo da započnemo pregovore o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini, to je najbolji put da se poveća trgovinska razmena - rekao je Ljajić.

On je naveo da je Iran zainteresovan za uvoz ovčijeg mesa i jestivog ulja iz Srbije, kao i za srpske stručnjake za rekonstrukciju i remont termoelektrana. Ljajić je dodao da su poljoprivreda, energetika, turizam i građevinarstvo oblasti u kojima saradnja dve zemlje može biti veća.

Ministar industrije Irana Mohamed Šarijatmadari rekao je da su se ministar Ljajić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično angažovali za unapređenje saradnje dve zemlje, kao i da su odnosi Srbije i Irana zasnovani na "win-win" principu.

- Neprekidno podržavamo teritorijalni integritet Srbije, ona je ključni faktor stvaranja mira u regionu i mi ćemo uvek biti uz nju na tom putu - rekao je Šarijatmadari.

On je podsetio da su Iran i Srbija uvek imali dobru saradnju u oblasti poljoprivrede i da Srbija uvozi naftu za 800 miliona dolara, te da Iran tu može biti veliki partner budući da ima iskustva u održavanju i izgradnji rafinerija.

Posle zasedanja mešovite komisije potpisani su sporazum o vazdušnom saobraćaju između Srbije i Irana, na koji je paraf stavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, i sporazum o saradnji u oblasti zdravlja bilja i biljnom karantinu koji je potpisao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

#Iran

#Rasim Ljajić

'