AKTUELNO

Promocijom internog korišćenja prve srpske krtiptovalute "xCEEdium", u Beogradu je danas počela Međunarodna konferencija o digitalnoj transformaciji i inovacijama u finansijskom sektoru "xCEEd 2018".

Srbija je zbog potencijala za tranziciju u finansijskoj tehnologiji drugi put domaćin najuticajnijim ljudima iz ove oblasti na globalnom nivou.

Konferencija “xCEEd 2018” je prvi događaj u svetu sa sopstvenom kriptovalutom “xCEEdium, čija je praktična primena počela na samoj konferenciji.

Kriptovalute su menjale konvencionalan novac u posebno dizajniranom Gift Shopu konferencije u kome su učesnici trošili svoje xCEEdiume.

Konferenciju je podržala Vlada Srbije, a prisustvuju predstavnici kompanija koje do sada nisu poslovale u ovom delu Evrope.To su ključni inovatori i lideri u FinTec h industriji iz 11 zemalja, koji smatraju da Srbija može biti FinTec h lider u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Direktor kompanije Paneleven i osnivač „xCEEd" Pavle Ljujić je rekao Tanjugu da je ovo "prva na planeti konferencija koja je napravila svoju kriptovaluta na otvorenom blokčejnu".

- xCEEdium" je kriptovaluta bazirana na Ethereum tehonolgiji koja omogućava ucesnicima konferencije da nauče nešto više o blockćain-u i nagrađuje ih za to učenje.

Kako je rekao, delegati konferencije mogu da zarađuju i onda da troše kriptovalutu u prodavnici.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović je rekao Tanjugu da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije i da Kancelarija prati sva nova zbivanja u svetu po pitanju "blokčejn" tehnologije i kriptovaluta.

Naglasio je moramo kao zemlja da budemo oprezni i vodimo računa da se odgovarajućom regulativom zaštiti domaće finansijsko tržište, što i radi NBS.

- Želimo da budemo lider u inovativnosti i znanju, ali sve mora biti u okviru zakona - poručio je Jovanović.

Govoreći o inovacijama u finansijskom sistemu Srbije, Jovanović je podsetio da već u oktobru treba da zaživi novi “instant“ platni sistem NBS, koji će omogućiti da se zarade isplate i neradnim danima, kao i niže provizije u platnom sistemu.

- Biće pušten instant plaćanja koja treba da budu alternativa plaćanju platnim karticama i samim time treba da bude jeftinije i dostupnije građanima, kojima će omogućiti ‘24 puta sedam’ plaćanja i manje provizije u sistemu plaćanja.

Jovanović je istakao da Kancelarija za IT zato podržava tu inicijativu NBS i radujemo se da što pre ta vrsta plaćanja bude pokrenuta.

- Značajan korak je uradila sama Kancelarija za IT omogućivši plaćanje platnim karticama na portalu E uprave, zatim i elektronskim novcem, ali i plaćenje integrisanim elektronskim bankarstvom. Značajne stvari radi NBS u ovom segmentu: donet je novi Zakon o deviznom poslovanju koji mnogo olakšava onima koji rade sa inostranstvom i pokrenute su inicijative za izmene i dopune Zakona o elektornskoj trgovini.

#Srbija

#kriptovaluta

'