AKTUELNO

Predstavnici Srbije i članovi tima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nastaviće u ponedeljak, 7. maja, u Beogradu razgovore započete u martu o novom, nefinansijskom programu saradnje, saznaje Tanjug u Kancelariji MMF-a u srpskoj prestonici i u Narodnoj banci Srbije.

Nova runda razgovora počinje u okolnostima rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije od 4,5 odsto u prvom kvartalu, procene Evropske komisije da Srbiju ove godine očekuje najveća privredna ekspanzija u deceniji, ali i jasne potrebe dovršenja ekonomskih reformi, pre svega u javnom sektoru.

Na čelu misije MMF-a će, kako je rečeno tanjugu u Kancelariji Fonda u Beogradu, kao i do sada biti DŽejms Rouf.

Nakon uspešnog završetka trogodišnjeg stendbaj aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om u februaru ove godine, vlasti Srbije su pokazale interesovanje za nastavkom saradnje sa Fondom, ali u drugačijoj formi.

Novi aranžman bi bio nefinansijski i podržan Instrumentom za koordinaciju politike (PCI), koji je MMF nedavno uveo u cilju obezbeđivanja okvira za pružanje saveta u vezi sa politikom i praćenjem u zemljama kojima nije potrebna finansijska podrška Fonda. Premijerka Srbije Ana Brnabić je nedavno izjavila da očekuje potpisivanje novog aranžmana, koji će se, kako je rekla, sada više bazirati na rastu privrede, pri čemu su naši ciljevi nova radna mesta i mnogo brži rast prihoda.

Šef misije MMFa DŽejms Rouf je na završetku prethodne posete u martu najavio da će se u maju vratiti u Beograd radi razgovora o konkretnim merama politike, koje bi bile uključene u novi program.

Kako je objasnio, taj novi program bi bio usmeren ka održavanju fiskalne i makroekonomske stabilnosti i sprovođenju reformi u cilju postizanja bržeg, inkluzivnijeg i održivijeg rasta predvođenog privatnim sektorom, ali i na borbu protiv sive ekonomije, povećanje javnih i privatnih investicija, jačanje fiskalnih institucija i obezbeđenje podrške finansijskog sektora privrednom rastu.

Zamenik direktora MMF-a za Evropu Tanos Arvanitis je na ovogodišnjem 25. jubilarnom Kopaonik biznis forumu poručio da je sada pravo vreme da Srbija nastavi reforme, ojača ekonomiju, zgrabi šansu i uspešno se učlani u Evropsku uniju.

On je pohvalio dosadašnji uspeh reformi u Srbiji, ističući da je MMF imao konstruktivne razgovore sa Vladom Srbije i da su oni pomogli da se promene brže sprovedu.

Odbor direktora MMF-a je takođe u izveštaju o osmoj reviziji aranžmana krajem prošle godine istakao da je Srbija ostvarila značajan napredak u sprovođenju strukturnih reformi, ojačala potencijal privrednog rasta, što je uticalo na smanjenje fiskalnih rizika i otvaranje radnih mesta, da je zadržala inflaciju pod črvstom kontrolom i ojačala svoj bankarski sektor, koji je sada u znatno boljoj poziciji da podrži ekonomsku aktivnost .

Iz MMF-a su, međutim, ukazali da je još dosta toga ostalo da se uradi kada su u pitanju preostala preduzeća u većinskom državnom vlasništvu kako bi se unapredio način njihovog upravljanja, investiranja i ojačali administrativni kapaciteti. U tom kontekstu su sugerisali nastavak poreskih reformi i otklanjanje neizvesnosti u sistemu sudstva, čime bi se dodatno podstakla poslovna aktivnost.

#MMF

#Srbija

'