AKTUELNO

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor ruskih železnica Oleg Belozjorov potpisali su danas Memorandum o razvoju odnosa strateškog partnerstva i zajedničke realizacije infrastrukturnih projekata.

Mihajlović je ocenila značajnim današnji memorandum, i istakla da su sve rehabilitovane i rekonstruisane pruge dokaz partnerskog odnosa koje Rusija i Srbija imaju.

- Sa ruskim železnicama sarađujemo dugi niz godina, posebno na izgradnji železnica i nabavci vozova, a budućnost naše saradnje proizilazi iz ovog memoranduma - podvukla je Mihajlović.

Ministarka Mihajlović i direktor ruskih železnica Belozjorov na sastanku su razgovarali i o disprečerskom centru na Topčideru, projektu za koji su Rusi pokazali ineresovanje.

- Projekat disprečerskog centra je važan jer želimo da u našoj zemlji, osim drumskog, i železnički saobraćaj postane dominantan - istakla je resorna ministarka.

Foto: Tanjug

Generalni direktor i načelnik uprave "Ruske železnice" Oleg Belozjorov rekao je novinarima da će potpisivanje današnjeg memoranduma proširiti rusko-srpsku saradnju.

On je kazao i da su na sastanku sa srpskom ministarkom razmatrani nove mehanizmi za državno - privatno partnerstvo dve zemlje, i dodao da bi to predstavljalo novi nivo saradnje.

Sastanku i potpisivanju memoranduma prisustvovao je i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, koji je naglasio da su dobri odnosi dve zemlje konačno upotpunjeni i dobrom ekonomskom saradnjom.

On je objasnio da se radi o visokotehnološkoj saradnji koja je u korist Srbije, a koja će i povećati konkurentnost dve zemlje.

- Nadam se da će memorandum biti pionir za dvostranu ekonomsku saradnju koja je jako bitna - poručio je Čepurin.

#Rusija

#Zorana Mihajlović

#železnička stanica

'