AKTUELNO

Ekonomski rezultati su bolji od očekivanih.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je ostvaren rekord u stopi rasta koja je projektovana, te da je rast stabilan.

- Predlažemo zaustavljanje trenda rasta duga i njegovo smanjivanje, zatim držanje konzervativnog rasta prihoda i društvenog proizvoda – rekao je Vujović.

Ministar je na konferenciji za medije u Vladi Srbije, rekao da bi u ponedeljak budžet za 2017. trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima.

On je rekao, kada je reč o kretanju dugova, da se očekuje da se zaustave na nivou od 73,5 odsto BDP-a, te da je to očekivano stanje 31. decemra.

Na kraju sledeće godine, dodao je, dug bi mogao da bude smanjen na 72,8 odsto.

- Nije velika razlika, ali je jako značajna, jer se omogućuju veći efekti pozajmljivanja - rekao je Vujović.

On je rekao da će biti povećan rast BDP-a, kao i efekti pozajmljivanja.

- Imaćemo stalni i stabilni pad javnog duga - poručio je Vujović i dodao da vlada želi aktivno da kontroliše devizne rizike.

Prema njegovim rečima, vlada planira da u toku 2017. godine smanji zaduženost u dolarima, sa devet na 8,5 milijardi, ali da poveća u evrima sa 10,1 na 10,9 milijardi, kao i da poveća u dinarima.

On je rekao da će dug biti 25,6 milijardi evra dug, ali će procenat realno u odnosu na BDP biti manji i počeće da pada, a cilj je da bude na nivou Mastrihta, koliko je u zemljama EU.

Kako je rekao, politika iz prošlosti će se nastaviti, jer je dala dobre rezultate.

Ministar je rekao da su predlogom budžeta za iduću godinu predviđeni i troškovi za predstojeće izbore i da tu neće biti nikakvih problema sa stanovišta budžeta.

- Očekujemo da će ovo nivelisanje koje smo uradili biti dovoljno bez obzira na to koje će odluke biti donete u narednim mesecima - rekao je Vujović odgovarajući na pitanje novinara koliki je rizik na ostvarenje projekcije budžeta za 2017. ako dođe do raspisivanja opštih izbora.

On je rekao da je naredna godina sa stanovišta neposrednih efekta na budžet plarnarana kao izborna godina, tako da su "osnovne svote već bile planirane u predviđenim limitima".

I. Petrović

#Dušan Vujović

#Ekonomija

#Skupština Srbije

'