AKTUELNO

Svetski ekonomski forum (WEF), koji počinje danas u švajcarskom zimskom odmaralištu Davosu, okupiće i ove godine svetske lidere i političke i ekonomske elite, u uslovima geostrateških podela na više frontova, koje imaju dalekosežne političke, ekonomske i društvene posledice.

Tema ovogodišnjeg 48. foruma je "Izgradnja zajedničke budućnosti u podeljenom svetu", a 2.500 učesnika, među kojima 70 šefova država i vlada, nastojaće da definišu zajedničke akcije i mere za rešavanje globalnih problema.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, takođe, učestvovati na forumu, koji je, kako je nedavno rekao, "dobro mesto, jer se sretnete sa stotinu državnika, za šta vam je potrebno godinu ili dve u drugim okolnostima...".

Aleksandar Vučić je i prethodne tri godine učestvovao na forumu u Davosu gde je imao brojne susrete i razgovore sa svetskim zvaničnicima i predstavnicima mnogih svetskih kompanija.

Forum koji privlači najistaknutije predstavnike finansijskih krugova prilika je za svetske lidere da uspostave komunikaciju sa finansijskom elitom, a ovogodišnji forum će se, kako su saopštili organizatori, odvijati u atmosferi sve većih nejednakosti i pokušaja traženja rešenja da se smanji jaz između bogatih i siromašnih.

Prvi put posle gotovo dve decenije najavljeno je i učesće američkog predsednika, a poseta Donalda Trampa je ponovo potvđena nakon što su demokratski i republikanski senatori juče postigli nagodbu kojom je deblokirano finansiranje federalne vlade. "Predsednik planira da ide u Davos po planiranom rasporedu," saopštila je Bela kuća.

Tramp bi trebalo da održi završni govor na WEF-u koji traje do 26. januara. Nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi i ona će u sredu održati govor o Evropi. Očekuje se i dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona i britanske premijerke Tereze Mej.

Učesnici su i šefica Medunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, direktor IBM ĐIni Rometi, norveška premijerka Erna Solberg. Glavni finansijski i ekonomski savetnik kineskog predsednika, Lju He, predvodiće kinesku delegaciju u Davosu, a potvrđeno je i prisustvo kanadskog premijera DŽastina Trudoa i šega izraelske vlade Benjamina Netanjahua.

Indijski premijer Narendra Modi će ove godine biti među govornicima, što je prvi put da jedan indijski premijer boravi u Davosu od 1997. godine. Švajcarsko selo Davos, u kome se održava WEF, tokom cele godine izgleda kao i svako drugo alpsko skijaško selo, ali se pred početak skupa političkih i ekonomskih lidera pretvara u tvrđavu.

Dolazi i Donald Tramp

Bela kuća saopštila je da američki predsednik Donald Tramp ipak planira da putuje u Davos na Svetski ekonomski forum, dok je pre samo nekoliko sati njegov odlazak na taj godišnji skup bio neizvestan zbog finansijske blokade federalne vlade SAD. Portparolka Bele kuće Sara Sanders izjavila je da će, "ako sve bude išlo kao što se očekuje" sa finansijskom deblokadom federalne vlade SAD, američka delegacija u utorak otputovati na Svetski ekonomski forum u Davos, a da će predsednik Tramp tamo otići kasnije ove sedmice, prenosi AP.

Barikade, jake snage policije i obezbeđenja, punktovi za proveru, ograničenja naleta letelica, samo su neke od mera bezednosti. Procenjuje se da je ukupna cena obezbeđivanja Davosa oko devet miliona franaka (9,37 miliona dolara).

Svake godine uoči WEF-a, gotovo tradicionalno se organizuju i protesti, pa je tako 13. i 14. januara nekoliko stotina demonstranata marširalo ulicama Berna, u znak protesta zbog planirane posete američkog predsednika WEF-u.

Demonstranti su nosili transparente poput "Jedite bogate", "Borite se protiv Trampa, Svjetskog ekonomskog foruma i kapitalizma". Iz WEF-a su nedavno upozorili da je globalna ekonomija u opasnosti od nove krize i da će automatizacija i digitalizacija verovatno smanjiti zapošljavanje i plate većine, dok će istovremeno uvećati bogatstvo najimućnijih, prenosi britanski "Gardijan".

Ove godine, projekti i programi foruma biće fokusirani na "izgradnju zajedničke budućnosti u podeljenom svetu", sa ciljem da se svetski lideri ponovo posvete poboljšanju situacije u svetu.

Čak devet od deset anketiranih stručnjaka nedavno je izrazilo zabrinutost zbog pogoršanja ekonomskih i političkih prilika između svetskih sila, prema izveštaju WEF-a, izrađenom na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo oko 1.000 svetskih stručnjaka i kreatora politika.

Četvoro od pet ispitanika je, takođe, istaklo da uviđaju povišen rizik od ratnih sukoba. Među najznačajnijim rizicima sa kojima se svet suočava u ovoj godini su ekološke katastrofe, sajber-kriminal, velike prisilne migracije i izazovi u globalnoj trgovini, prema najnovijem izveštaju WEF-a.

#Aleksandar Vučić

#Davos

'