AKTUELNO

Šta su štedne obveznice, kako će pospešiti razvoj državnih hartija od vrednosti i kakve će benefite od toga imati građani u odnosu na štednju u bankama?

Srbija uvodi novi tip državnih hartija od vrednosti - dinarske i evroštedne obveznice za građane, saopštilo je Ministarstvo finansija. Kamata na ovakvu štednju u zavisnosti od roka dospeća valute iznosiće od 1 do 6,25 odsto.

Mahmut Bušatlija, savetnik za investicije rekao je da je ovakav potez, nažalost, bio neočekivan, jer je trebalo da bude napravljen odavno.

- Ovo je odlična vest za građane jer će i oni napokon moći da zarade na ovoj vrsti finansijskih instrumenata.

Donji limit za ulaganje je vrlo pristupačan - 2.000 dinara za dinarske i sto evra za kupovinu štednih obveznica. Rok za prijavu je 11. decembar.

- Ovo ulaganje pristupačno je gotovo svima, te će oni koji imaju višak novca koji mogu da odvoje na duži rok, sigurno uložiti, jer su i kamate stimulativnije od štednje u banci - rekao je Bušatlija.

Foto: TV Pink

Bušatlija ističe da su državne obveznice garantovane u ukupnom iznosu.

- Ako kupite obveznice od 100.000 evra, garantuje vam se svih 100.000 evra, te je ovo malo solidniji finansijski instrument, nego ostaviti novac u banku - rekao je Bušatlija za Pink.

Kamate koje se daju su u rangu onih koje se daju na američke ili nemačke vrste obveznica.

#Ekonomija

#Štednja

'