AKTUELNO

Novi izvozni poslovi koje su dogovorile kompanije iz Srbije na međunarodnom sajmu prehrane u Moskvi "WorldFood" vredni su preko 17 miliona evra, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

"Ruski federalni i regionalni trgovinski lanci i distributeri veoma su zainteresovani za proizvode iz Srbije počev od konditorske industrije, preko mesnih prerađevina, svežeg, smrznutog i prerađenog programa voća i povrća, do raznih vrsta napitaka i eko proizvoda", rekao je direktor predstavništva PKS u Rusiji Dejan Delić.

Delegacija Magnita, najvećeg ruskog trgovinskog lanca čiji plasman robe se realizuje kroz mrežu od 15.000 prodajnih objekata, posetila je Nacionalni štand Srbije.

"U periodu od 2014. do 2016. godine, Magnit je iz Srbije uvezao 187 miliona dolara prehrambenih proizvoda, a kako su ocenili menadžeri nabavke ovog lanca, saradnja sa srpskim kompanijama je stabilna i sigurna bez neočekivanih situacija", dodao je Delić.

Nastup srpske privrede na ovoj prestižnoj svetskoj manifestaciji organizovali su PKS i Razvojna agencija Srbije (RAS), uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, a predstavnici srpskih kompanija imali su čak 500 bilateralnih razgovora i sastanaka sa potencijalnim partnerima iz Rusije i drugih država zainteresovanih za uvoz hrane iz Srbije.

Na sajmu prehrane u Moskvi, koji je održan od 11. do 14. septembra, učestvovalo je 1.500 izlagača iz 65 zemalja na 23000 m2 izložbene površine.

PKS, uz podršku UNDP-a u Srbiji i RAS-a, organizovala je nastup 15 domaćih kompanija iz sektora proizvodnje i prerade voća i povrća, konditorskih i eko proizvoda, mesnih prerađevina i pića, a uskoro počinju organizaciju nastupa srpke privrede na predstojećoj, najvećoj međunarodnoj izložbi hrane u Ruskoj Federaciji - Prodekspo 18.

Proizvodne i izvozne kapacitete na sajmu u Moskvi predstavili su: Agroprom Gornji Tavankut, Bahus Paraćin, Karneks Vrbas, Ćirić Agro Titel, EkoAgri Srbija Bela Crkva, GMP Jarmenovci, ITN Grupa Beograd, Jafa Crvenka, Jugprom Leskovac, Lučić Grupa Sombor, Miraks Agrar Beograd, Vino Župa, PIK Južni Banat Bela Crkva, Pionir Subotica, Zlatiborac Mačkat.

Srpske firme su zainteresovane za nastup i učešće na sličnim sajamskim manifestacijama u Rusiji, Zajednici nezavisnih država, Bliskom istoku, navodi se u saopštenju PKS.

#Ekonomija

'