AKTUELNO

Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić i privrednik Toplica Spasojević govorili su za Pink o tome kome jak dinar odgovara, a kome je pomrsio račune.

Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić objašnjava da je porast vrednosti dinara u drugom kvartalu ove godine posledica oborene inflacije i finansijske stabilnosti koja je ostvarena u Srbiji.

- Popravljen je poslovni ambijent, kreditni rejtin zemlje, što je bio podsticaj stranim inestitorima, porastao je izvoz što je omogućilo devizni priliv, a zabeležen i značajan priliv po osnovu turizma - naveo je Savić.

Foto: Printscreen

On ukazao da postoje privrednici kojima jak dinara odgovara, a i onima kojima takav trend ne ide na ruku.

- Nisam pristalica teorije da će porast inflacije podstaći privredu. Sada imamo monetarenu politiku koja u skladu sa NBS, a svaki pokušaj da se inflacijom podstiče privredna aktivnost se završio padom zaposlenost i BDP - istakao je Savić.

Prema njegovim rečima, zadatak privrednika je da ostavruju profit i to u postojećim uslovima - uz stabilne cene, stabilan kurs i nisku inflaciju.

Dačić u Beču preuzima predsedavanje Forumom OEBS-a

Savić je poručio da treba nastaviti strategija stabilnih uslova poslovanja, bez veštačkog podizanja inflacije.

Privrednik Toplica Spasojević ocenjuje da šire posmatrano stabilan kurs i jačanje dinara omogućava dolazak stranih investitora i jačanje države.

Foto: Printscreen

- Jak dinar odgovara onima koji imaju jaku izvoznu komponentu, a oni koji imaju jaču uvoznu komponentu, njima odgovara slabiji kurs. Potreno je da budemo ofanzivniji, da pustimo inflaciju da poraste i da oborimo kurs - smatra Spasojević.

Kako kaže, porast inflacije će na kratak rok oboriti plate, ali će se ojačati privreda.

- Ovako rizikujemo da nas praplavi uvoz. Poratsom inflacije bi se ojačali privredni izvozni potencijali, poput poljoprivrede, a to treba da prati investiciona potršnja - rekao je Spasojević.

#Dinar

#Kurs

'