AKTUELNO

Dan rudara je ustanovljen u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada su rudari u Senjskom rudniku kod Despotovca, štrajkom izborili povratak na posao trojice otpuštenih rudara, dobili su skraćeno radno vreme i besplatno ulje za osvetljavanje jama.

Ovogodišji Dan rudara, 6. avgust, zaposleni u Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Resavica, koje u svom sastavu ima devet rudnika, obeležavaju pritisnuti problemima koji se pre svega tiču potrebe za modernizacijom rudnika i poboljšanjem uslova za rad, rekao je predsednik sindikata preduzeća Nebojša Milenković.

- S druge strane malo je bolja situacija u preduzeću jer je rešen problem smenskog rada tako da nemamo više pritisak sudskih izvršitelja i možemo normalnije da funkcionišemo. Vlada Srbije je u januaru izdvojila 1,5 milijardi dinara za isplatu smenskog rada rudarima - rekao je za agenciju Beta Milenković.

Povezan je radni staž radnicima koji treba da idu u penziju.

- Oko 80 radnika je ovih dana otišlo u penziju. Reč je radnicima koji su bili direktno u proizvodnji. Uvek postoji potreba za jamskim radnicima tako da očekujem da u narednom periodu dobijemo saglasnost za prijem radnika na određeno vreme - rekao je Milenković.

On je još dodao da rudari redovno dobijaju plate.

"Resavicu" će na Dan rudara posetiti ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

#Aleksandar Antić

#Rudar

'