AKTUELNO

Ministar finansija Dušan Vujović kazao je na poslovnom forumu u okviru Samita zapadnobalkanske šestorke u Trstu, da su integracije ključ Berlinskog procesa i da je potrebno ukloniti sve prepreke na tom putu, kao što su carinske barijere, te istakao da je nesmetano putovanje kroz region ključ integracija.

Vujović je rekao da je Srbija postigla odlične rezultate u fiskalnoj konsolidaciji i da to jasno pokazuju sve brojke, te istakao je broj privrednika i političara koji su se okupili u Trstu jasan i pozitivan znak celom regionu.

- Fiskalna konsolidacija koju sprovodimo uspesno u našoj zemlji jeste bolna, ali će imati smisao jedino ako kreiramo takav finansijski i ekonomski sistem koji će privući investitore - rekao je ministar finansija.

Pročitajte još: SAMIT U TRSTU Han:Brisel želi države Zapadnog Balkana u članstvu EU

On je istakao da sve što država radi, radi jer želi da stvori pouzdano okruženje za investitore i za radnike.

Govoreći o infrastrukturnom povezivanju, Vujović je rekao da je potrebno graditi i produžiti i povezati putnu infrastrukturu u regionu.

Ministar je kazao da je potrebno skratiti vreme čekanja na granicama i objasnio da će se to desiti zajedničkim umrežavanjem regiona.

- Naš prioritet mora biti uklanjanje granica, kako ne bi provodili sate na granicama. To je suština integracija - istakao je Vujović.

Pročitajte još: Samit zemalja zapadnog Balkana u Trstu: Srbiju predstavlja PREMIJERKA BRNABIĆ

On je dodao i da je završavanje Berlinskog procesa ključ za razvoj regiona, odnosno za obezbeđivanje nedostajućih veza među zemljama.

Vujović je kazao da su inovacije veoma bitne za razvoj, a istakao da pametni ljudi ne bi trebalo samo da prolaze kroz region već i da u njemu ostanu, da žive i rade.

- Ako deca mogu da dođu u Srbiju na Egzit, mogu da dođi i da rade u Srbiju - rekao je Vujović, objašnjavajući da srpska vlada radi na uslovima za stvaranje dobre poslovne klime u Srbiji.

#Carina

#Dušan Vujović

'