AKTUELNO

Šef delegacije MMF, Džejms Ruf danas je pohvalio postignute rezultate i stanje u budžetu Srbije i istakao je da je od ključnog značaja da Srbija nastavi reformski proces, posebno u oblasti reforme javne uprave, gde još nisu ostvareni očekivani rezultati.

Kako je saopšteno iz Narodne skupštine, gde se delgacija MMF-a sastala sa članovima Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Ruf je rekao da Narodna banka Srbije ima stabilan kurs.

Foto: Tanjug

Postignut je veći privredni rast od očekivanog, ocenio je šef delegacije MMF i dodao da i dalje stoji veliki posao pred Srbijom kako bi održala ta pozitivna kretanja.

Jačanje privatnog sektora i priliv novca u budžet kroz povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru, od ključnog je značaja, naveo je Ruf.

Zajednički je konstatovano da je veoma bitno da se omogući rast privatnog sektora, kako bi rasla zaposlenost, čime bi se menjalo učešće penzija u ukupnim obavezama iz budžeta, obezbedio rast plata, a stručnjaci ostali u zemlji.

Na sastanku je bilo reči o održivosti postignutih pozitivnih makroekonomskih rezultata, daljim aktivnostima na sprovođenju reforme javne uprave i reforme upravljanja javnim sredstvima, o reformi javnih preduzeća, efektima kontrole trošenja javnih sredstava i tekuće potrošnje...

Kako se dodaje, razgovor se dotakao i prostora za smanjenje doprinosa na zarade i poreza čije su stope visoke, mogućnosti podizanja plata i penzija zbog postignutih pozitivnih rezultata, reformi penzijsko-invalidskog sistema, finansijskih problema u budžetima lokalnih samouprava, rešavanju problema u prosveti i zdravstvu i stvaranju uslova za sprečavanje odliva stručnjaka...

OPOZICIJA U PANICI - IPSOS istraživanje: REKORDNA PODRŠKA SNS-u - 53 odsto! (VIDEO)

Ocenjeno je da je veoma značajno što je delegacija MMF-a odvojila vreme za razgovor sa narodnim poslanicima, kako bi se razmenili stavovi i dobili odgovori na postavljena pitanja. Izraženo je očekivanje da će se ovakvi sastanci organizovati i ubuduće.

#MMF

#Rezultati

#Srbija

'