AKTUELNO

Izvršni direktor Međunarodnog Monetarnog fonda (MMF) Tao Zang pohvalio je u Vašingtonu vredan rad Vlade Srbije u naporima da ojača domaću privredu i sprovede teške reforme, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

On je, na sastanku sa guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković i ministrom finansija Dušanom Vujovićem, kazao da je namera ove finansijske institucije da nastavi sa pružanjem intenzivne podrške Vladi Srbije.

- MMF će nastaviti da podržava Srbiju u budućim koracima u reformama koji vode ka povećanom poverenju investitora i srednjoročnom potencijalnom rastu koji podržava Program - istakao je Zang,

On je dodao da je saradnja Vlade Srbije i MMF-a uspešna na svim poljima, a da isto očekuje i u periodu koji dolazi, navodi se u saopštenju.

Tema sastanka, održanog u okviru prolećnog zasedanja MMF i Svetske banke, bila je analiza postignutih rezultata u sprovođenju mera koje su dogovorene aranžmanom iz predostrožnosti koji je Srbija potpisala sa MMF.

Tabaković je istakla da Srbija može da posluži kao dobar primer zemlje u kojoj je zabeleženo smanjenje i unutrašnje i spoljne neravnoteže uz ubrzanje rasta na 2,8 odsto 2016, "dok se ove i narednih godina očekuje njegovo dalje ubrzanje".

- U prethodne tri godine inflacija se kretala na nivou od oko dva odsto, inflaciona očekivanja su tokom tog perioda dobro usidrena - rekla je guverner NBS, navodi se u saopštenju.

Ona je rekla i da je "deficit tekućeg računa dodatno snižen u 2016 na 4,0 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) zahvaljujući snažnom izvozu roba i usluga iz Srbije i bio je u potpunosti pokriven prilivom po osnovu stranih direktnih investicija koje su dostigle 5,5 odsto BDP", po čemu se Srbija "izdvojila u regionu".

Guverner NBS je dodala da je od velike važnosti vraćanje poverenja u lokalnu valutu i da je "dinarska štednja tri puta veća u odnosu na 2012. godinu".

Ona je podsetila da je agencija Moodys priznala rezultate koje je Srbija ostvarila upravo na planu smanjenja neravnoteža i jačanja ekonomije zbog čega su u martu ove godine povećali rejting.

Vujović je izrazio uveravanje da će i u ovoj, poslednjoj godini Aranžmana iz predostrožnosti, Vlada nastaviti sa realizacijom zadataka i osnaživanjem domaćih finansija.

On je naglasio potrebu uvažavanja realnih okolnosti u planiranju i sprovodjenju strukturnih reformi, istakavši da je važno da reforme budu sprovedene u celini i na najbolji način u odnosu na efekte koje imaju na privredni rast, zaposlenost i budžet.

- Ponosan sam na rezultate u smanjenju deficita opšte države koje smo ostvarili u prošloj godini a u ovoj godini nastavljamo podjednako uspešno da prebacujemo ciljeve postavljene u budžetu - istakao je Vujović.

Dodao je i da su ostvareni suficit u prvom kvartalu i očekivane uštede od skoro pola milijarde evra u prva četiri meseca "jasan signal investitorima da ulažu u srpsku ekonomiju".

#Dušan Vujović

#Jorgovanka Tabaković

#MMF

#Srbija

'