AKTUELNO

Novac dobijaju Kruševac, Užice, Paraćin i Vrbas.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić potpisao je danas s ambasadorom Švajcarske Filipom Geom (Philippe Guex) i predsednicima lokalnih samouprava sporazum o donaciji Švajcarske od 8,89 miliona franaka za projekte energetske efikasnosti i upravljanja energijom u četiri grada i opštine u Srbiji.

Novac za radove na 26 javnih ustanova koji će doprineti uštedi energije i do 50 odsto dobili su Kruševac, Užice, Paraćin i Vrbas.

Cilj projekta koji pomaže švajcarska vlada je upravljanje energijom na lokalnom nivou kroz uvodjenje sertifikata Evropske nagrade za energiju i poboljšanja energetske efikasnosti javnih objekata. Taj model je do sada primenjen u 1.300 gradova i opština u Evropi.

Foto: Tanjug

Ukupan budžet projekta u Srbiji je 10 miliona švajcarskih franaka jer pored donacije Švajcarske lokalne samouprave za projekte koji su odabrani na konkursu izdvajaju ukupno oko 1,2 miliona franaka.

Antić je posle potpisivanja sporazuma o donaciji Švajcarske, novinarima rekao da će donacija Švajcarske biti iskorišćena za poboljšanje energestke efikasnosti u 18 škola, šest vrtića i dve zdravstvene ustanove. U tim ustanovama će biti zamenjene stolarije, obnovljene fasade i unapredjeni sistemi grejanja.

Foto: Tanjug

On je istakao da je značajna pomoć koju Švajcarska daje Srbiji za podizanje energetske efikasnosti i razvoj energetskog sistema, što doprinosi kvalitetu života u lokalnim samoupravama.

- Svaki dinar uložen u projekte energetske efikasnosti se brzo vraća i predstavlja jednu od najboljih investicija - rekao je Antić i pozvao lokalne samouprave da energetsku efikasnost stave u vrh prioriteta i osposobe ljude da rade dobre projekte kojima će konkurisati za pomoć iz državnog Fonda za energetsku efikasnost ali i za druge donacije.

Ambasador Švajcarske Filipom Geom je rekao da je država posle Nemačke drugi najveći donator Srbije u pojektima u oblasti energetike.

- Energetska efikasnost je prioritet Švajcarske u podršci lokalnom razvoju - kazao je Geom i potvrdio da će Švajcarska nastaviti da daje donacije za unapredjenje enegetske efikasnosti u gradovima i opštinama u Srbiji.

#Aleksandar Antić

#Donacija

#Švajcarska

'