AKTUELNO

Ambasador Nemačke u Srbiji Akesel Ditman izjavio je danas da je Evropska unija apsolutno posvećena da Srbija postane njena članica i dodao da je interes Unije regionalna stabilnost.

Kako je rekao, proces pristupanja EU je dinamičan, Srbija je otvorila ukupno osam poglavlja, a dva zavorila.

- To je dinamičan proces kojem smo svi posvećeni - podvukao je Ditman.

Kako je rekao, jasno je da je EU apsolutno posvećena da Srbija postane član Unije, a potvrdu za to čuli smo u različitim prilikama, na Pariskoj konferenciji, u okviru Berlinskog procesa.

Prošle nedelje, podsetio je, visoka predstavnica EU se obratila Skupštini Srbije i kazala da EU neće biti kompletna dok se Srbija i Zapadni Balkan ne priključe, a za nekoliko dana ćemo čuti i Savet EU.

- Što se tiče vremenskih odrednica to je sve u rukama Sbrije. Mi pratimo proces o kojem smo se zajedno dogovorili, to je zajednički okvir koji opisuje proces - rekao je Ditman.

Kako kaže, to je veliki, dalekosežni proces transformacije i reforme društva koji će trajati.

- Mi smo posvećeni tome i otavranju poglavlja kada su spremna - kazao je Ditman.

On je podvukao važnost poglavlja 23 i 24, rekavši da su je ključna oblast celokupne transformacije.

Ditman je istakao da dve trećine trgovine Srbija obavlja sa EU, dok 80 odsto investicija dolazi iz upravo iz Unije, kao i da je EU najveći donator u Srbiji sa tri milijarde evra bespovratne pomoći od 2001. godine u različitim oblastima.

- Često se smešim jer Nemačku vidite kao većeg donatora, a to nije tačno - primetio je Ditman.

- Sve to pokazuje da posvećenost tome da raširenih ruku dočekamo Srbiju u EU nije samo politička izjava već konkretna pomoć Srbiji - rekao je Ditman i dodao da Srbija mora biti spremna za korišćenje fondova, sa gotovim projektima.

#Aksel Ditman

#EU

#Srbija

'