AKTUELNO

Ovom rekonstrukcijom brzina vozova je povećana sa 50 na 120 kilometara na čas.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je puštanju u saobraćaj obnovljene pruge na železničkom Koridoru 10, od Ristovca do Vranjske banje duge 17,7 kilometara, na kojoj je povećana brzina za vozove na 120 kilometara na sat.

-Hvala svima koji su pomogli da posle 40, 50 godina ova železnica bude uzor svima u regionu. Ruske mašine će voziti ovom trasom, hvala svima koji su pomogli, našim ruskim prijateljima, ali i našim radnicima koji su bili strpljivi, vredni i posvećeni tome da ova pruga danas ovako izgleda - rekao je premijer.

On je dodao da situacija u državi nije sjajna, ali da je bolja nego u ostalim državama regiona.

-Gde god da se okrenete, svugde je nestabilna situacija, počev od Makedonije pa nadalje. Srbija ima stabilnost. Mi ćemo nastaviti da radimo i gradimo i odgovorno da trošimo narodni novac. Građani su uvek nezadovoljni, imaju pravo na to, ja dobro vidim kako se živi, ali čak i oni najsiromašniji znaju da cene naš trud i vide da će biti sve bolje. Ja vas samo molim da radimo što više i da zajedno postižemo rezultate. Uveren sam da možemo celu prugu i ovu deonicu puta da uredimo do kraja. Mi vraćamo dugove, deci ostavljamo bolju, uređeniju i drugačiju Srbiju - naglasio je Vučić.

Foto: Pink.rs

Vučić je dodao da ne želi da se udvara nikome, da očekuje podršku naroda i da ga zanima samo sud naroda.

-Kritikuju me oni koji ni ne znaju gde je Vranjska banja, koji nikada ništa za državu nisu učinili. Narodna skupština nije blokirana, dešavalo se i ranije da nema zasedanja po čak i dva, tri meseca. Sada nas kritikuju oni koji su 12 godina bili na vlasti i oni koje podržava stranka koja je 12 godina bila na vlasti. Neka oni kritikuju, mi ćemo da gradimo - naglasio je premijer.

O slučaju Haradinaj

- Ne znam da li Mogerini želi da razgovara o Haradinaju, možda ona ima neke druge teme. Mi ćemo dostaviti svu dokumentaciju, ako je još nešto neophodno, ali niko neće moći da pravi neke probleme u Srbiji i da zloupotrebe slučaj Haradinaj za nemire u Srbiji - istakao je Vučić.

Ta deonica puštena je u saobraćaj na železničkoj stanici u Vranju, u 15 sati. Vrednost radova na ovoj deonici je 10,5 miliona dolara, a projekat je finansiran ruskim kreditom za modernizaciju srpskih železnica.

Foto: Tanjug

Nakon rekonstrukcije brzina kretanja vozova koja ranije nije prelazila 50 km na čas povećana je na 120 km na čas. Pruga se nalazi na želežnickom pravcu Niš - Preševo.

RŽD Internešnal je pre roka završio radove na deonici Vranjska Banja - Ristovac i u skladu sa projektom rekonstrukcije izvedena je kompletna zamena više od 17 km donjeg i gornjeg stroja koloseka, polaganje sedam skretnica, reparacija osam putnih prelaza, rekonstrukcija dve stanice i niske platforme, ugradnja odvodnih kanala, obnovljeni su sistemi za S S i TT.

Foto: Pink.rs

Otvaranju pruge prisustvovali su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, generalni direktor RŽD Internešnal Sergej Aleksejevič Pavlov i v. d. generalnog direktora Infrastrukture železnice Srbije Dušan Garibović.

Foto: Tanjug

Prvi zamenik direktora ogranka RŽD Internešnal u Srbiji Masurbek Sultanov održao je prezentaciju projekata modernizacije železničke infrastrukture u Srbiji kapacitetima RŽD Internešnal. Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji tri "južne" deonice na železničkom Koridoru 10 počeli su 18. aprila, a vrednost radova je 30,4 miliona dolara.

#Aleksandar Vučić

#Pruga

#Vranje

#otvaranje

#železnička stanica

'