separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Vlada: Srbija od danas nije na sivoj listi FATF-a


Vlada Srbije saopštila je da se Srbija od danas zvanično više ne nalazi na listi država FATF-a sa strateškim nedostacima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma (tzv. sivoj listi).


Kako se navodi u saopštenju, na zasedanju održanom u Orlandu, u SAD, "FATF je pozdravio značajan napredak Srbije na unapređenju sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, i ukazao da je Srbija ojačala mehanizme u tom domenu", kao i da je uložila velike napore u sprovođenju Akcionog plana FATF-a u cilju da ispravi nedostatke u tehničkom i strateškom smislu. 

Uzimajući to u obzir, Srbija nije više pod monitoringom FATF-a u okviru daljeg usklađivanja sa standardima u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranje terorizma.

Na sednici na kojoj se raspravljalo o izveštaju o napretku Srbije, ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je Srbija na najvišem političkom nivou posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranje terorizma, što je prepoznao i FATF. 

- Ovaj proces je rezultovao u pozitivnom i opipljivom napretku, kao što je pokazao izveštaj zajedničke Grupe za Evropu i Evroaziju, kojoj želim da izrazim svoju zahvalnost i uputim sve pohvale za njihov naporan rad na izradi tačnog i objektivnog izveštaja - rekla je Kuburovićeva.

Ona je dodala da je uložen veliki rad u proteklih godinu dana - 12 zakona je stupilo na snagu, izrađeni i usvojeni su potpuno novi zakonski propisi, doneseno je više od 60 propisa, smernica i drugih dokumenata, a formirane su i nove institucije, kao što je Uprava za igre na sreću i promenjena je struktura postojećih institucija.

- Naš Koordinacioni tim za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, na čijem čelu se nalazi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, obezbedio je da sve zainteresovane strane posvete odgovarajuću pažnju pitanjima vezanim za ovu oblast, a posebno onima određenim u FATF Akcionom planu - istakla je ministarka pravde.

Ona je ukazala i da su najnovije izmene Krivičnog zakonika otišle korak dalje od zahteva u FATF-a Akcionom planu, što je "obezbedilo punu usklađenost s najvišim međunarodnim standardima u borbi protiv terorizma, kao što je Međunarodna konvencija o suzbijanju finansiranja terorizma. 

Ministarka Kuburović je ponovo istakla da Srbija ostaje na najvišem političkom i institucionalnom nivou posvećena daljem unapređenju mehanizama za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i ukazala da će nova Nacionalna strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma biće usvojena do kraja godine, dodaje se u saopštenju iz Vlade Srbije.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti