separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

U OBRENOVCU OTVORENA DRUGA FABRIKA MEI TA! Investicija od 90 miliona donela nova radna mesta. Najmanje plate zaposlenima 600 evra! (FOTO)


Ministar finansija podsetio je da je 2016. na mestu gde je danas Mei Ta bila livada i stara i napuštena fabrika, te naveo da je sada na tom mestu jedan od najrazvijenih industrijskih parkova u Srbiji i jedna od najmodernijih fabrika za proizvodnju turbine za automobile.


U Obrenovcu je otvorena nova, druga fabrika kompanije Mei Ta u koju je uloženo 90 miliona evra, a ministar finansija Siniša Mali kaže da sada predstoji i borba za izgradnju treće fabrike kinesko-francuskog investitora.

Mei Ta je ukupno u dve fabrike u Obrenovcu uložila 150 miliona evra, država je uložila do 35 odsto od ukupne investicije, a Mali je novinarima nakon obilaska nove fabrike rekao da u ovom trenutku prva fabrika Mei Ta zapošljava 2.400 ljudi, druga još 400, a da joj nedostaje još 1.000 radnika.

Autor: Tanjug/Filip Krainčanić

- U Obrenovcu nedostaje kvalitetna radna snaga, a pre samo par godina stopa nezaposlenosti u Obrenovcu bila je jedna od najviših - kaže Mali.

Analize su, navodi ministar, pokazale da se subvencije koje daje država ovakvim kompanijama kroz plaćanje poreza i doprinosa na zarade isplate u roku od godinu do godinu i po dana.

Mali je naveo da porudžbine za Mei Ta rastu.

Autor: Tanjug/Filip Krainčanić

- I porše i BMW i "tojota" i "mercedes" i "ford", svi turbo punjači, a njihova godišnja proizvodnja je tri milona, idu u izvoz sa oznakom 'Made in Serbia'. Ponosan sam na to - kaže Mali.

Podsetio je da je 2016. na mestu gde je danas Mei Ta bila livada i stara i napuštena fabrika, te naveo da je sada na tom mestu jedan od najrazvijenih industrijskih parkova u Srbiji i jedna od najmodernijih fabrika za proizvodnju turbine za automobile.

- Govorimo o trećoj fabrici, o povećanju plata, o zadovoljnim zaposlenima, o više novca u lokalnom budžetu - rekao je Mali i naveo da je prezadovoljan onim što je danas imao prilike da vidi u novoj fabrici.

Autor: Tanjug/Filip Krainčanić

Naveo je da je Mei Ta primer kako se stvari i u Beogradu i celoj Srbiji menjaju na bolje i kakvu korist mogu da imaju građani Srbije od investitora i investicija.

Kaže da lokalna samouprava u Obrenovcu ima milijardu dinara više prihoda od doprinosa za zaposlene, a da je minimalna zarada u Mei Ta oko 600 evra neto, dok mnogi zaposleni imaju i znatno veće plate.

Ministar kaže da se u Obrenovcu nikad više nije gradilo nego sada, da se za nekoliko meseci otvara i novi Koridor 11 od Obrenovca do Čačka, završava se most preko Kolubare i Save i povezuje se deo Koridor 11 sa Koridorom 10.

Autor: Tanjug/Filip Krainčanić

Naveo je da će u Obrenovcu biti izgrađena i trafostanica od 30 megavata kako bi Mei Ta imala potpuno sigurno napajanje.

U obilasku nove fabrike Mei Ta sa ministrom su bili i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković i v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti