AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata pomenuo je Šumadiju kao adresu investicije koja bi u potpunosti promenila "krvnu sliku" naše ekonomije.

Nije tajna da "Folksvagen" planira ogromnu investiciju u jugoistočnoj Evropi. Govori se o ulaganju od 1.400.000.000 evra, a u fabrici bi bilo zaposleno oko 5.000 ljudi.

Nemački mediji navode da su u igri bile Bugarska, Rumunija, Srbija i Turska, ali da je ova poslednja najverovatnije ispala iz konkurencije, što znači da u igri ostaju susedi - Bugarska, Rumunija i Srbija, što se i slaže sa izjavama predsednika Srbije, koji je nedavno obelodanio da bi krajem aprila trebalo da bude odlučeno da li će jedna velika strana kompanija investirati u Srbiju.

Ovo bi bila najveća, najvrednija i najmoćnija investicija za celu državu, a Srbija je navodno broj jedan u pregovorima u odnosu na druge dve zemlje, članice EU.

Prema našim saznanjima, šanse da Rumunija bude izabrana su minimalne i kao opcije ostaju Srbija i Bugarska.

Srbija je u odnosu na Rumuniju i Bugarsku u prednosti najmanje zbog dve stvari: prva je zbog bescarinske trgovine sa Rusijom, a druga, bitnija, jeste ta što EU brani davanje državnih subvencija privatnim kompanijama. Srbija nije članica EU, te bi država s te strane mogla da pomogne dolazak kompanija, što bi se višestruko isplatilo.

U ovom momentu teško je i pretpostaviti koliku bi korist srpska ekonomija imala od dolaska "Folksvagena", nagađa se da bi izvoz bio povećan za četiri do pet milijardi evra.

Mediji pišu da bi "Folksvagenova" fabrika, gde god da bude otvorena, trebalo da profunkcioniše 2023. godine, a proizvodila bi 300.000 automobila godišnje, i to modele "Folksvagena", "Škode" i "Seata". Ono što je izvesno jeste da ćemo najkasnije za dva meseca saznati koju je odluku doneo automobilski gigant iz Volfsburga.

#Folksvagen

#Srbija

'