AKTUELNO

Direktor zavoda za statistiku Miladin Kovačević izrazio je očekivanje da će prosečna zarada u Srbiji nastaviti trend rasta i da bi u januru mogla da premaši 460 evra.

Kovačević je za Pink rekao da je od januara 2017. godine do decembra 2018. ukupan rast prosečne zarade 17, 5 odsto posmatrano u evrima.

- Kada se gleda po mesecima onda je to ravnomeran rast. Imamo jedan kontinuitet tog rasta i očekujemo da će se taj kontinuitet nastaviti, tim pre što znamo da ćemo u narednim mesecima, od januara, imati i efekat povećanja u pojedinim segnetnima javnog sektora, kao što su obrazovanje, zdravstvo, bezbednost i odbrana – rekao je Kovačević.

Kako je dodao, on u januaru očekuje prosečnu zaradu od preko 460 evra.

Kovačević je napomenuo da se zarade od početka 2018. godine mere na bazi evidencije Poreske uprave i da je ta evidencija potpuno sevobuhvatna, jer obuhvata sva prvana lica uključujući i preduzetnike što ranije nije nije bio slučaj.

Foto: TV Pink Printscreen

Takođe, dodao je, pojam zarade, prosečna zarada predstvalja ono što je u skladu sa standardima Eurostata, odnosno ona predstavlja novčani ekvivalent za rad obavljen u nekom mesecu, što ranije nije bilo slučaj, jer su se obračunavale prosečne zarade isplaćenje u određenom mesecu čak ako su zaostale.

- Na žalost, svedoci smo kritike, osporavanja, harange na zvaničnu statistiku, a posebno na statistku zarada. Ta osporavanja su najčešće motivisana političkim razlozima, ali i neznanjem odnosno nemanjem želje da se pogleda kako faktografija stoji i šta znači računati indeks rasta. Na primer, često se poredi prosek po novoj metodologiji, sa starom, pa se osporova indeks rasta koji dajemo u saopštenju – dodao je Kovačević.

#zarada

'