AKTUELNO

Ulaže se više i u zdravstvene stanice, u vrtiće i kulturu.

Budžžet grada Beograda za narednu godinu je premašio milijardu evra, od čega 110 milijardi ide Gradu, a 13 raspoređujemo beogradskim opštinama, što je povećanje od 27 odsto za tu namenu, rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

- Sve beogradske opštine će dobiti uvećana sredstva u narednoj godini. Sva ova povećanja u budžetu baziraju se na realnim ekonomskim parametrima. Kada je u pitanju uvećanje poreza na zarade, nije se menjala stopa poreza na zarade, već je povećan broj zaposlenih u Beogradu - naveo je Nikodijević, dodajući da je u Beogradu pre pet godina je bio 119.000 nezaposlenih, a da ih je danas 75.000.

Takođe, kako je rekao, porez na imovinu nije povećan, ali je povećan broj izgrađenih kvadrata, jer samo je ove godine izdato dozvola za više od milion kvadratnih metara. Za 2019. godinu planirano je povećanje od dobiti javnih preduzeća, dok su pre pet godina preduzeća bila u minusu, a dobit nije ni postojala, naveo je Nikodijević.

Ocenivši budžet grada kao izbalansiran, kazao je da investicije ne smeju da se smanjuju, a ni socijlana davanja.

- Moramo da razvijamo Beograd dalje, da ulažemo u komunalni sektor, infrastrukturu, da investitorima i dalje stvaramo mogućnosti da dolaze u naš grad, ali i da obezbedimo kanalizaciju i vodu tamo gde to nedostaje. Mi smo 2015. godine doneli plan da 2025. u Beogradu svako naseljeno mesto mora imati asfalt, kanalizaciju i vodu - naveo je, te podsetio da je za tri godine urađeno više od 300 kilometara vodovodne, kanalizacione i toplovodne mreže i da se ulaganja u to svake godine povećavaju.

Podsetio je da su u poslednjih nekoliko godina u Beogradu otvoreni fabrika Meita, Ikea, te da se gotovo svakodnevno otvaraju novi hoteli.

- Beograd se prepoznaje kao nova, atraktivna destinacija i ozbiljna investicija za budućnost. Osim toga, Skupština grada svake godine daje podsticaje mladim ljudima da sami pokrenu svoj posao, u pitanju su mere podsticaja zapošljavanja. Pokušavamo da ih naučimo kako sami da pokrenu posao i dajemo im neophodnu podršku, ali i pratimo prvu godinu njihovog poslovanja -  naveo je Nikodijević. Kao primer dobre prakse u Beogradu pomenuo je Naučno-tehnološki park, čija je izgradnja počela devedesetih godina, ali 2014. je nastavljena i tu se sada zapošljavaju najbolji IT stručnjaci.

Ulaže se više i u zdravstvene stanice, u vrtiće, kulturu...

- Sadašnji rezultati finansijskog poslovanji Grada Beograda u uskoj su vezi sa ekonomskom situacijom u Srbiji koja je iz godine u godinu sve bolja, raste bruto društveni proizvod, izvoz, povećava se broj zaposlenih, a Beograd kao mesto u kome se odvija najveći deo srpske ekonomije ima benefite od toga - zaključio je Nikodijević.

#Novac

'