AKTUELNO

Legalizacija objekta može da bude olakšavajuća okolnost prilikom odmeravanja kazne, tako da građanin može ostvariti povoljniji položaj u krivičnom postupku, rekao je portparol Trećeg osnovnog tužilaštva Ivan Marković.

Neposredno pred početak primene novih odredbi Zakona o ozakonjenju objekata tužilaštvo, policija i građevinska inspekcija dogovorili su pojačanu saradnju na kontroli i sprečavanju nelegalne gradnje uz kontakte na dnevnom nivou.

Rezultat toga je hapšenje pet osoba i pokretanje krivičnih postupaka zbog građenja bez dozvole na teritioriji opstina Zemun i Surčin za samo nekoliko dana.

Od ovih pet slučajeva tri su već pravosnažno okončana presudama, rekao je portparol Trećeg osnovnog tužilaštva Ivan Marković.

On je pojasnio da izmene Zakona o ozakonjenu ne utiču na postupanje tužilaštva, jer je krivično delo “građenje bez građevinske dozvole” ostalo isto, sa istim elementima dela.

Marković je ukazao da se Zakonom o ozakonjenju reguliše procedura legalizovanja objekata, dok je krivično delo propisano Krivičnim zakonikom.

Zbog toga krivično je odgovoran svako ko gradi, a da za to nije dobio dozvolu nadležnih organa, naveo je portparol tužilaštva.

U slučaju da neko legalizuje objekat u toku krivičnog postupka, to, kako kaže tužilac, samo po sebi ne znači isključenje krivične odgovornosti.

- Svako odgvovara za svoj postupak u trenutklu kada ga je preduzeo. Ako u trenutku građenja nema građevinsku dozvolu to ponašanje je protivpravno - ukazao je Marković.

Međutim, kako je dodao, legalizacija objekta može da bude olakšavajuća okolnost prilikom odmeravanja kazne, tako da građanin može ostvariti povoljniji položaj u krivičnom postupku.

#Kazna

#Legalizacija

'