AKTUELNO

Predstavnici sedam austrijskih kompanija potpisaće u četvrtak, 18. oktobra, ugovor o dualnom obrazovanju sa Saobraćajno-tehničkom školom Zemun, najavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Zahvaljujući tom ugovoru, 30 učenika Saobraćajno-tehničke škole Zemun započeće učenje kroz rad u kompanijama Gebruder Weiss, Cargo partners, Lagermax, Schenker, Kuhne und Nagel, Quehenberger i DM.

Reč je profilu saobraćajnog tehničara i logističara, koji su te kompanije prepoznale kao nešto sto im je potrebno jer nemaju dovoljno kadrova, rekao je Čadež.

Kako je naveo, učenici koji se budu školovali za te profile moći će da nauče posao u najboljim evropskim kompanijama iz ove oblasti.

- Ponosni smo da je Austrija prepoznala Srbiju kao primer dobre prakse u uspostavljanju dualnog obrazovanja - rekao je Čadež novinarima ističući i da će veći deo posete delegacije Austrije Srbiji biti posvećen tome, kao i podršci Austrije na tom planu.

Predviđeno je da potpisivanju ugovora prisustvuje i predsednik Austrije Aleksander van der Belen.

Foto: Tanjug

Zakon o dualnom obrazovanju usvojen prošle godine, počeće da se primenjuje od iduće školske godine.

Sa uvođenjem dualnog obrazovanja u Srbiji počelo se 2013. godine kroz različite projekte podržane od Nemačke, Austrije i Švajcarske.

Najpre su kroz podršku GIZ-a u sistem uvedena tri obrazovna profila-industrijski mehaničar, električar i bravar zavarivač.

Zatim su uz podršku Austrije 2016. razvijeni obrazovni profil trgovac i tehničar za logistiku i spediciju a kroz podršku Švajcarske obrazovni profil operater za izradu nameštaja.

Čadež je rekao da je 2013. bilo 400 učenika u pilot projektima, da je učestvovalo 16 škola i bilo je svega tri obrazovna profila.

Danas u školskoj 2018/2019. u dualnom obrazovanu u Srbiju učestvuje oko 600 kompanija a u ponudi su 33 obrazovna profila. Uključeno je 4.500 učenika iz 80 škola u 52 grada Srbije.

Foto: Tanjug

- Pokazalo se da se za dve godine može uspeti ako se posvetite tome da spojite potrebe kompanija sa onim što deca žele da nauče - istakao je Čadež.

Iskustvo je pokazalo da se oko 85 odsto đaka po završenom školovanju zaposli u kompanijama gde su učili da rade.

Kroz projekat koje su zajednički realizovale Privredne komore Austrije i Srbije od februara 2017. u Trgovačkoj školi u Beogradu organizovano je obrazovanje za celu generaciju učenika prvog razreda trogodišnjeg profila trgovac.

#Austrija

#Dualno obrazovanje

#Marko Čadež

#Srbija

'