AKTUELNO

Pasarela će moći da se koristi već naredne godine a, kako je dodao, u završnoj fazi je priprema za tender za gondolu koja će povezati Ušće i Kalemegdan.

Zamenik gradinačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas gradilište pasarele koja će spojiti desnu obalu Save s Kalemegdanskom tvrđavom i najavio da će prva faza radova mosta za pešake biti završena u narednih mesec i po dana, a da će građani sledeće godine moći da koriste paraselu.

Vesić je rekao da će nakon prve faze radova biti povezana Beton hala i Kalemegdanska tvrđava i biti završene spiralne stepenice kojima će posetioci moći sa Savskog keja da se popnu na pasarelu i dođu do Kalemegdana.

- Građani će sledeće godine moći da koriste pasarelu koja će povezati obalu Save sa centrom grada - kazao je Vesić i dodao da je u završnoj fazi priprema za tender za gondolu koja će povezati Ušće i Kalemegdan.

Vesić je naveo da su počeli i radovi na Topličinom vencu kao, kako kaže, poslednjem delu pešacke zone u centru grada.

On je napomenuo da su urađeni Obilićev i Kosančićev venac, kao i da će nakon završetka Topličinog venca i pešačkog dela ulica Vuka Karadžića i Pop Lukine biti uspostavljena pešačka zona od Palate Albanije do Savskog keja.

- Na ovaj način Grad šalje poruku da su pešački i biciklistički saobraćaj prioritet i da želimo da centar grada postane pešačka zona -naglasio je Vesić.

Dodao je da je vrednost radova 214 miliona dinara i zahvalio Direkciji za građevinsko zemljište i firmi ''Bauvesen'' koji izvode radove.

- Radovi napreduju i ovo je istorijska stvar jer nije lako napraviti pasarelu koja neće narušiti samu tvrđavu kao kulturni i istorijski spimenik - kazao je Vesić.

Podsetio je da će pasarelu krasiti skulptura koja je delo britanskog vajara Ričarda Dikona i srpskog skulptora Mrđana Bajića.

Vesić je za proleće sledeće godine najavio početak druge faze radova kojom će biti obuhvaćeno parterno uređenje savskog priobalja pored Beton hale.

Obilasku radova prisustvovao je i glavni urbanista Milutin Folić, koji je istakao da je pasarela samo deo strategije Grada Beograda koja je postavila tri osnovna cilja.

To su, kako kaže, izmeštanje industrijskih objekata iz centra grada, davanje prioriteta u saobraćaju za pešake, bicikliste i javni gradski prevoz i silazak Beograda na reke.

Folić je naveo da je pasarela jedan od najznačajnijih objekata, jer je, kaže, umetničko delo, a ne samo utilitarni objekat.

- Simbolika mosta koji spaja Kalemegdan sa rekom je i u spajanju dva umetnička miljea, britanskog i srpskog, što pasarelu sa skulpturom čini jednim od najzanimljivijih umetničkih i infrastrukturnih objekata i sigurno će biti svetska atrakcija - smatra Folić

#Goran Vesić

#Kalemegdan

'