AKTUELNO

Neki građani ne ispunjavaju uslove za novčanu pozajmicu banaka ili nemaju posao ili nisu u stalnom radnom odnosu, a njima zalagaonice često ostanu poslednja opcija i slamka spasa.

U detinjstvu igrajući monopol često smo nailazili na karticu iznenadnih troškova. Vrlo brzo, nažalost, shvatimo da su takve situacije moguće i u realnom životu.

- Mesecima nisam ispunjavao uslove ni za kakav novčani kredit, odlučio sam se za zalagaonicu jer sam smatrao da je to u tom trenutku jedino rešenje za izlazak iz mog problema. U zalagaonici sam založio i automobil, belu tehniku, računar i smatram da je to bilo jedino rešenje kako bih uspeo da nadomestim novac koji je nedostajao - kaže jedan od korisnika zalagaonice.

Broj zalagaonica se ne zna. Većina se krije iza paravana menjačnica i antikvarnica. Procenjuje se da ih u Srbiji ima nekoliko stotina.

Foto: Pixabay.com

Zalagaonice pozajmicu isplaćuju odmah uz depozit u vidu dragocenosti i kamatu od čak 10 odsto.

Ekonomista Zoran Grubišić za Pink kaže da je osnovna prednost zalagaonica jer ne morate da idete kroz proceduru, ne morate da imate redovnost prihoda, ne morate da imate zeleno svetlo kreditnog biroa da biste ispunili uslov da dobijete novac.

-  Zalagaonice postoje u Srbiji, kao i u svetu. Zaloga je garancija, oni se obezbeđuju kroz vrednost te zaloge - navodi Grubišić.

Građanima koji ostanu bez novca, nemaju uslova da uđu u minus, podignu kredit ili korste platnu karticu ostaje samo da se za pomoć obrate prijateljima i rođacima.

Ukoliko i to prođe bez uspeha, na tapetu je prodaja zlatnog nakita ili automobila. Mnogima je teško da se zauvek odvoje od lančića i dukata, pa im je poslednja nada zalagaonica, jer ako pare pronađu založeni predmet ponovo može biti njihov.

#Evri

#Novac

'