AKTUELNO

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je u Beogradu sa predsednikom kompanije Dubai Port World, sultanom Ahmedom Bin Sulajem, potpisala Memorandum o razumevanju i saradnji na projektima razvoja rečnih luka između Vlade Srbije i te firme iz UAE.

Mihajlović je najavila, u Vladi Srbije, da će posle 40 godina država početi da ulaže u izgradnju rečnih luka, a da su investicije vredne više od 200 miliona evra, kao i da bi arapska kompanija već sledeće godine mogla da počne da gradi jednu novi luku u Srbiji.

Kako je rekla, studija izvodljivosti će pokazati da li će njihova investicija biti u Novom Sadu, koncesija u Smederevu ili ulaganje u Beogradu. Mihajlović je dodala da bi svi voleli da to prvo bude Beograd.

Potpisivanju Memoranduma je prisustvovao i ambasador UAE Mubarak Al Daheri.

- U svakom slučaju to će biti luka, što bi rekli, nizivodno od Beča - dodala je Mihajlović.

Arpaska kompanija Dubai Port World je potvrdila da je zainteresovana za Luku Novi Sadu, ali i za druge projekte u Srbiji.

-Posle 40 godina krećemo sa modernizacijom i izgradnjom luka u Srbiji. Pričamo o ulaganjima vrednim više desetina miliona evra u postojeće luke, kao i o više od 200 miliona evra investicija u izgradnju novih luka - rekla je Mihajlović novinarima.

Kompanija "DP World" upravlja sa 79 lučkih i kontinentalnih terminala u 40 država na šest kontinenata i ima prošlogodišnji prihod koji premašuje četiri milijarde dolara.

Mihajlović je rekla da je ta kompanija do sada upravljala morskim lukama i da će studija pokazati kako bi mogli da rade i u Srbiji. Naglasila je da je reč o trećem svetskom operateru te vrste u svetu - Srbija ima komparativne prednosti zbog svog odličnog položaja u ovom delu Evrope.

Foto: Tanjug

Mihajlović je kazala da Srbija beleži porast transporta robe na rekama, ali da moram da ulaže u razvoj luka i intermodalnih terminala kako bi imali još bolje rezultate.

Istakla je da Srbija i UAE imaju ulaznu putanju u međudržavnim odnosima i da će projekti u vodnom saobraćaju unaprediti saradnju. Mihajlović je rekla da se u prethodnom periodu više vodilo računa o ulaganjima u puteve i pruge, dok je vodni saobraćaj uvek bio pomalo sa strane.

Ministarka je kazala da je u prethodnom periodu pripremljen teren za investicija u vodnom saobraćaju, donošenjem zakonskog okvira za uređenje lučke infrastrukture, kao i za ubrzavanje transporta.

Sultan Sulaje je rekao da je počastvovan što je sa Vladom Srbije potpisao memorandum i da je to njihova druga poseta Srbiji.

- Memorandum je prekretnica za prodbuljivanje saradnje između Vlade Srbije i UAE - naglasio je on.

Foto: Tanjug

Sulaje je rekao da se ta kompanija bavi pre svega transportom i da su zainteresovani da obavljaju rečni transport srpskog izvoza i uvoza.

- UAE i Srbija imaju tradicionalno dobre odnose, a dodatno su poboljšani zahvaljujući liderima naših zemalja i nadamo se još boljoj saradnji -

On je istakao da taj svetki operater želi da poveže Srbiju sa ostatkom sveta vodnim saobraćajem.

Potvrdio je da je ta kompanija zainteresovana za učestvovanje u privatizaciji Luke Novi Sad i dodao da će tek predložiti vladi konkretne projekte za saradnju. Luka Novi Sad je jedina preostala luka u većinskom vlasništvu države.

#Zorana Mihajlović

'