AKTUELNO

Nesklad u stavovima gostiju: Programski direktor organizacije "Civil Rights Defenders" za Zapadni Balkan ističe da se registracija istopolnih zajednica odnosi samo na one koji se registruju, te ne vidi zašto bi bilo kome smetala, dok Parović ističe da je mnogo drugih društvenih problema koji su trenutno važniji i na kojima se mora raditi.

Prema najavama koje smo imali prilike da pročitamo u medijima prethodnih dana, u Crnoj Gori će se pred poslanicima parlamenta u POdgorici uskoro naći nacrt zakona o istopolnim brakovima. Da li donošenje ovog zakona znači da bi sličan mogao uskoro da bude donet i u Srbiji?

Goran Miletić, programski direktor organizacije "Civil Rights Defenders" za Zapadni Balkan kaže da je krajem 2015. godine Evropski sud za ljudska prava doneo presudu u kojoj je jasno rečeno da države članice Saveta Evrope moraju da na neki način pravno regulišu zajednicu dve osobe istog pola, budući da iz nje može proizaći nasledstvo, imovina, zdravstveno osiguranje...

- Ne možete da pustite da ovo bude pravna praznina i ovo i Srbiji, kao i drugim zemljama, postaje obaveza. Zato nije čudno što Crna Gora ide ka priznavanju istopolnih brakova, odnosno registrovanju partnerstava. Ovo nije deo evropskih integracija - kaže Miletić za "Novo jutro".

Kako kaže, očekivao je da će Crna Gora pre Srbije uvesti registraciju partnerstava.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, kaže da usvajanje krupnih stvari zahteva promenu Ustava, a o tome bi prevashodno morali da se izjasne građani referendumom.

- Pokušava se da se na mala vrata usvajaju norme, direktive i sve ono što nas svakodnevno okružuje. Nije predaja Kosova nego pravnoobavezujući sporazum, nisu gej brakovi nego istopolni brakovi, nije ćirilica nego su pisma od 1962. godine izjednačena... Građanski suverenitet se ruši i ruši im se mogućnost da izaberu u kakvoj državi žele da žive. Građani će se jednog jutra probuditi i sve će biti promenjeno u državi upravo kroz mala vrata, a nisu imali priliku ni da se izjasni po ovom pitanju - kaže Parović.

Kako kaže, nije za diskriminaciju ni po kojem osnovu, ali je važno da se narod izjasni. Smatra da su gej zajednice ideologija koja se "provlači ispod žita", bez mogućnosti da se narod o njima izjasni.

Foto: TV Pink

- Konzervativac sam i većina je u društvu. To ne znači da smo primitivni, već branimo tradicionalne vrednosti - ističe predsednik Narodnog slobodarskog pokreta.

Miletić je pojasnio da je više od 90 odsto građana protiv termina "brak", a da je više od polovine građana "za" prava gej osoba u istopolnoj zajednici. Kako je dodao, u ovoj zajednici nema usvajanja dece.

Foto: TV Pink

- Papir koji potpisuju istopolne osobe u opštini ne narušava tradiciju i od njega niko sem tih osoba koje su ga potpisale nema ništa. Zašto bi nekome smetao dokument koji sam potpisao ja i moj partner, a koji se odnosi isključivo na nas dvoje - kaže Miletić.

Foto: TV Pink

Parović podseća da čak ni građanima Srbije ne smeta što je na čelu njihove vlade pripadnica gej populacije, što znači da narod nema problem diskriminacije.

Građanska prava su sastavni deo razvoja civilizacije, ali je srpsko društvo u dubinskim problemima pa su ugrožena elementarna prava, kao što su radno vreme, diskriminacija trudnica... Rast društvenog standarda, BDP, ekonomije, rašće i građanska prava. Mislim da nije vreme za pitanja istopolnih zajednica kada nema ni osnovnih prava. Dakle, nameće se nadogradnja, nešto o čemu ljudi mogu da razmišljaju tek kada se reše ovi problemi. Tvrdim da gej zajednica nema problem jer ovo društvo neće prihvatiti normu braka, niste diskriminisani, možete da promenite prezime kad god želite, nasleđe je i te kako moguće još od 80-ih godina- Suština je da li rušite fundamente, brak je definisan ustavom kao zajednica muškarca i žene - kaže Parović za "Novo jutro".

Miletić kaže da se pripadnici LGBT zajednice osećaju diskriminisanim - prilikom zapošljavanja, komunikacije sa policijom...

- Ne vidim da bi se bilo šta loše bilo kome desiti u Srbiji ako bi se registracija dozvolila - kaže Miletić.

#Miroslav Parović

#Novo jutro

'