AKTUELNO

Meštani jagodinskog sela Končareva organizovali su danas na hrišćanski praznik Bele poklade, kolonu sa više fikjakera u kojoj su učesnici bili maskirani, kao što se to radilo pre dva i po veka pa do danas.

Nakon što su obišli više domova u Kočarevu i okolnim selima, kako kažu kolona „komendija“, posetila je i dom Dragana Markovića Palme, koji ih je dočekao, kao nekada, sa porodicom i prigodnim poklonima, a po tradiciji svim učesnicima poklowena su jaja.

Foto: Pink.rs

- Hvala vam što poštujete srpsku tradiciju i mi Srbi moramo da poštujemo našu pravoslavnu veru. Ova tradicija je stara oko 250 godina i želim da vam se zahvalim što baš vi koji imate malo više godina hoćete da pokažete mladima kako je to nekada bilo. Čestitam vam i hvala vam što je mlada žensko, a mladoženja muško – rekao je Marković svojim gostima, od kojih su dvoje bili maskirani u mladu i mladoženju.

Foto: Pink.rs

- Kod nad čak i u komendijama mlada je žensko, a mladoženja muško – poručio je Marković.

Foto: Pink.rs

Učesnici kolone na Bele poklade u Končarevu, ispred kuće porodice Marković, zaigrali su kolo i na trenutak je sve izgledalo kao u stara vremena.

#Dragan Marković Palma

#Jagodina

#Poklade

'