AKTUELNO

Stanari mogu imati ozbiljnih problema, a kako nam je rečeno u policiji, komunalnoj policiji i socijalnoj službi, to nije njihova nadležnost.

Sindrom opsesivno kompulzivnog skupljanja opisuje se kao preterano čuvanje stvari i stvaranje zaliha te nemogućnost osobe da ih se reši. Poznat je i pod nazivom Diogenov ili sindrom natrpane kuće, a oni koje pate od njega mogu stvaranje zaliha i čuvanje stvari dovesti do neslućenih razmera. Osim zdravstvenog, to je i socijalni problem koji obolele osobe često skrivaju od okoline, koja pak često misli da se radi o nebrizi za higijenu i red u životnom prostoru.

Ovakav poremnećaj izaziva probleme ne samo u sopstvenom domu, već i u okolnim. Sakupljači smeća u zgradama stvaraju problem i ostalim stanarima zgrada, a sistemskog rešenja nema. Diogenov sindrom, kako se ističe, moraju da rešavaju svi stanari zgrada, jer to nije problem samo jednog čoveka.

Dr Dragana Deh psihoterapeut istakla je da psihijatri daju terapije ljudima koji boluju od Diogenovog sindroma, te da su to uglavnom osobe koje se otuđuju, osamljuju, ali da ovaj problem nije samo problem jedne osobe, već svih nas. Ona je dodala da je važno da se prilikom susreta sa ovakvim slučajem ne traži način da se osoba sa sindromom kazni, već da se nađe način da se problem koji ima reši.

Foto: TV Pink

Darko Glavaš direktor Beokom servisa rekao je da Ustav garantuje pravo da svako može da uživa u svom posedu, a Bepkom servis pokušava da reši sporne probleme, u šta se može uključiti opština, komunalna policija ili određena preduzeća.

Foto: TV Pink

- Imali smo slučaj da se iznese između 150 i 200 kubika smeća iz jednog stana. Naš servis deluje kada onaj koji je živeo u tom stanu premine. Drugi slučaj kada reaguje komunalni sistem grada jeste kada dođe do kvara na zajedničkim instalacijama, a ulaz u stan inicira nadležni organ - rekao je Glavaš za TV Pink.

Marko Popović, advokat, podsetio je da je propisano da se vlasnik nepokretnosti suzdržava od radnji koje ugrožavaju druge vlasnike nepokretnosti.

Foto: TV Pink

- To podrazumeva recimo neprijatne mirise iz stana. Dva su rešenja: po zakonu o stanovanju može se prekršajno sankcionisati, a drugi je tužba za smetanje poseda, odnosno nemogućnost da se uživa u sopstvenom posedu - rekao je Popović za Televiziju Pink.

#Komunalna policija

#stan

#zgrada

'