AKTUELNO

Da li smo kao društvo spremni da imamo Zakon o rodnoj ravnopravnosti i u kojim segmentima ženama treba prokrčiti put da bi pokazale šta zapravo znaju?

Glavna i odgovorna urednica "Novog magazina" Nadežda Gaće je podsetila da poslednje dve nedelje prolaze u napetim tonovima unutar Vlade između pojedinih ministara oko krovnog zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji kasni godinu i po dana na kraju je napisan imao je široku podršku NVO sektora. Tu je došlo do nekih nesuglasica između Vlade, ministarstvo rada je imao primedbe.

Foto: Printscreen

-Mi smo napravili noseći intervju sa ministarkom i potrpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović jer je zadužena za mnogo spektara - istakla je Gaće.

Vlada bi trebalo da bude predlagač ovog zakona, potpredsednica vlade Mihalović je bila zadužena za to.

-Devet godina traje proces implementacija, Mihajlović je podsetila da je još dok je Vučić bio premijer da je pisan sličan zakon, pa je povučen - istakla je Gaće u Jutarnjem programu TV Pink.

Profesorka Jelisaveta Blagojević sa Fakulteta za medije i komunikacije ocenila je da je Zakon o rodnoj rapravnosti važan i da je sigurno jedan od značajnih pokazatelja naše nespremnosti kao društva zapravo da kao jedinu pravu šansu koju imamo da poboljšamo kvalitet našeg života u svakom mogućem smislu i kontekstu u kojem živimo a to je da osvestimo da je jedna politika socijalne pravde jedina naša šansa, u tom smislu da se devet godina čeka banalnost nekih argumenata kojima se suprotstavlja tom zakonom i ja mislim da je to loše i to govori os vcima nama, jer to su jako važne stvari.

Foto: Printscreen

-Jedan deo mene koji je zadovoljan jer je izostalo nasilje zato što se vide ti veseli tonovi daleko od toga da je to dovoljno - ocenila je Blagojević.

Foto: Tanjug

-Važno je što je premijerka bila na Paradi ponosa, ali to nije kraj priče niti rešenje naših problema, ali to nije kraj priče, to nije rešenje naših problema i premijerka i celokupna vlada i svi mi zajedno samo da nam bude signal koliko je ta tema važna i nije svodljiva samo na jednu šetnju - naglasila je ona.

Gaće, koja kako kaže, je prisustvovala svakoj Paradi, ne misli da se ovde radi o sreći.

Foto: Tanjug

-Jako dobro što je premijerka bila na Paradi ponosa, bilo je dosta mladih ljudi, vedra atmosfera. Mislim da je dobro da se ulazi u neku matricu, država je morala da stane iza mogućnosti održavanja, ali mislim da to treba da postane normalna stvar. Kada pogledate koliko ekcesa bude prema ljudima koji se usude da pokažu svoju drugačijost onda to znači da srpsko društvo nije zrelo da to prihvati kao normalnu stvar, tako da Prajd mora izgledati uvek kao neki hepening - zaključila je ona.

#Ana Brnabić

#Parada Ponosa/Gej Parada

#Premijer

#Stručnjaci

'