AKTUELNO

Kako objasniti detetu uzrasta 14 – 15 godina da bi trebalo da izabere perspektivno zanimanje. Praktično govoreći, radi se o nemogućoj misiji, zato što deca u tom uzrastu misle da sve znaju i teško prihvataju savete odraslih.

Ipak, potrebno je usmeriti ih na zanimanja, odnosno srednje škole koje sprovode redovno i vanredno školovanje za obrazovne profile, koji su na tržištu rada naročito traženi. Ne govorimo da je to jednostavno, ali svakako vredi, jer se deci na taj način pruža mogućnost da prilično lako kasnije pronađu posao i srede svoj život.

A neka od zanimanja koja važe za naročito perspektivna su primarno vezana za oblasti medicine, farmacije i IT sektora. Bez obzira da li neko želi da ostane u Srbiji ili kasnije da posao pronađe u nekoj drugoj zemlji, zahvaljujući sticanju relevantne diplome za zanimanje iz neke od pomenutih oblasti, on će to moći prilično lako da učini.

U nekadašnjoj prestonici Srbije, Kragujevcu, postoji Srednja medicinska i IT gimnazija, a u ponudi su upravo obrazovni profili koji su izuzetno popularni i traženi. Ne samo da zainteresovani imaju mogućnost da se školuju za zanimanje medicinska sestra - tehničar, IV stepen, nego su zastupljeni i smerovi tehničar grafičkog dizajna i elektrotehničar informacionih tehnologija, koji su takođe četvrtog stepena.

Foto: itgimnazija.edu.rs

Sem toga, ova relevantna obrazovna institucija ima i izdvojeno odeljenje u Novom Pazaru. Svi koji u tom gradu i njegovoj okolini žive, imaju priliku da se školuju za zanimanje farmaceutski tehničar i medicinska sestra - tehničar, ali i za druga zanimanja, a kako bi stekli relevantnu diplomu.

Samim tim što je Srednja medicinska i IT gimnazija od strane nadležnih državnih institucija okarakterisana kao adekvatna za sprovođenje ovih programa, to učenici po završetku četvorogodišnjeg školovanja u okviru odabranog smera stiču diplomu, koja je zakonski važeća. Jednostavno govoreći, diploma za zanimanje medicinska sestra - tehničar, zatim za zanimanje farmaceutski tehničar i elektrotehničar informacionih tehnologija, odnosno za obrazovni profil tehničar grafičkog dizajna bi trebalo posle toga da bude upisana u radni dosije tog kandidata. Trebalo bi da budu informisani svi koji budu poslali vlasnici diplome za jedno od zanimanja, za koje nastavu organizuje Srednja medicinska i IT gimnazija, da su nadležni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje isključivo ovlašćeni za zvaničan upis i diploma i sertifikata. Zato i jeste naglašeno da bi kandidati trebalo nadležne u konkretnoj poslovnici te institucije da kontaktiraju i zvanično od njih zahtevaju da pomenuti dokument bude upisan u njihov radni dosije, kako bi time dokazali za koje zanimanje su kvalifikovani u skladu sa pravilima.

Foto: Promo.

Nastava u okviru ove škole se organizuje na izuzetno visokom nivou, a maksimalno se poštuju važeći standardi u oblasti obrazovanja. Takođe se svi programi koji su u ponudi organizuju uz poštovanje smernica, koje navodi nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

A ono čime će naročito roditelji dece biti oduševljeni jeste činjenica da je srednja medicinska i IT gimnazija, osim po kvalitetu nastave i stručnog kadra, poznata i po vrlo pristupačnim školarinama. Na 10 mesečnih rata je moguće platiti školarinu za sve smerove, a ona iznosi 1 000 evra u dinarskoj protivvrednosti za smerove medicinska sestra -tehničar i farmaceutski tehničar. Samo 200 evra više po godini školovanja je potrebno izdvojiti za smerove tehničar grafičkog dizajna i elektrotehničarinformacionih tehnologija. Međutim, to nije jedina pogodnost koju ova škola nudi. Naime, u navedenu cenu su uračunati i svi udžbenici, a dodatne informacije o detaljima će prijavljeni dobiti od nadležnih u ovoj obrazovnoj instituciji.

Foto: itgimnazija.edu.rs

Da sve bude još interesantnije i povoljnije za one, koji su zainteresovani za školovanje na jednom od smerova, srednja medicinska i IT gimnazija Kragujevac uz redovno, odnosno vanredno školovanje za pomenute i mnoge druge obrazovne profile, nudi mogućnost i pohađanja 3 specijalistička programa. A to znači da svako ko ostvaruje zakonom propisane uslove može da izvrši stručno osposobljavanje za zanimanje tehničar grafičkog dizajna, odnosno za zanimanje farmaceutski tehničar, te da izabere mogućnost prekvalifikacije za obrazovni profil elektrotehničar informacionih tehnologija ili dokvalifikaciju za bilo koje od pomenutih zanimanja. Sve to se odnosi i na izdvojeno odeljenje ove škole u Novom Pazaru.

Mogućnosti koje ova obrazovna institucija nudi su brojne, a na vama je da ih maksimalno iskoristite. Zauzmite svoje mesto na vreme i nemojte brinuti za budućnost, jer obrazovanje koje vam nudi Srednja medicinska i IT gimnazija će vam omogućiti da u perspektivi vrlo lako pronađete posao u struci.

#Gimnazija

#Kragujevac

'