AKTUELNO

Dva meseca nakon potpisivanja Sporazuma o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje između AP Vojvodine i provincije Hajnan, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa delegacijom te provinicije na čelu sa Sjaom Đeom, predsedavajućim Društva prijateljstva sa stranim zemljama.

Ovo je veoma važna poseta, treći susret naše dve delegacije za godinu dana. Nismo se zadržali samo na deklarativnim namerama koje smo potpisali, već smo danas, definisali čitav niz mera za konkretizovanje saradnje naše dve pokrajine, pre svega u oblastima poljoprivrede, kulture i turizma, ocenio je Mirović nakon sastanka održanog u Pokrajinskoj vladi.

- Snažno smo posvećeni saradnji koju imamo sa Narodnom Republikom Kinom, prepoznali smo u toj saradnji i prijateljstvo i partnerstvo. Odnos koji gradimo na nacionalnom nivou želimo da prenesemo i na pokrajinski nivo - naglasio je Mirović.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Na sastanku je dogovoreno i učešće proizvođača vina iz naše zemlje na poljoprivrednom sajmu u Hajnanu koji se održava u decembru.

Sagovornici su se saglasili da će uložiti zajedničke napore kako bi se aktivno sprovodila razmena i saradnja u oblastima od zajedničkog interesa.

Provincija Hajnan prepoznaje u AP Vojvodini iskrenog i pouzdanog partnera i od velikog nam je interesa da naša saradnja traje što duže. Naša poseta Pokrajinskoj vladi samo dva meseca posle potpisivanja Sporazuma je dokaz da nam je saradnja sa AP Vojvodinom prioritet, izjavio je predsedavajući Đao.

Provincija Hajnan najmlađa je kineska provincija, sa više od 9 miliona stanovnika i visokim stepenom razvijenosti.

Sastanku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

#Igor Mirović

'